Prijeti li nova recesija BiH?

Ekonomija

Građani Bosne i Hercegovine ni ove godine neće osjetiti poboljšanje životnog standarda.

 

Najnovije procjene Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kažu da će ekonomski rast u Bosni i Hercegovini u ovoj godini ipak biti manji od procjena od aprila ove godine. Analitičari ističu da su najnoviji pokazatelji najviše posljedica neformiranja vlasti na državnom nivou. Ekonomski rast u BiH u ovoj godini neće, kako je ranije data prognoza, biti 3,1 odsto, već svega 2,8 odsto, pokazuju najnovije procjene MMF. Smanjene su i procjene za iduću godinu, na 2,6 odsto umjesto ranijih 3,2.

 

Suprotno očekivanjima domaćih političara, građani Bosne i Hercegovine ni ove godine neće osjetiti poboljšanje životnog standarda.

 

– Privreda BiH toliko je jaka da svakom stanovniku, u prosjeku, može osigurati 4.886 evra. Istovremeno, po glavi stanovnika bruto domaći proizvod u Hrvatskoj iznosi skoro tri puta više. Iako je i dalje u plusu, ove godine primijećeno je posustajanje ekonomije BiH. Bez obzira na permanentnu političku krizu ekonomija BiH ipak i dalje raste, ali usporeno – procjene su MMF.

 

Domaća ekonomija rast će ove godine po stopi od 2,8 odsto, što je nešto manje od prognoza MMF od aprila. Poređenja radi ekonomija BiH rasla je prošle godine po stopi od 3,6 odsto, što je značajan rast u odnosu na zemlje okruženja.

 

Bruto domaći proizvod Bosne i Hercegovine dostigao je prošle godine 17 milijardi evra, u odnosu na 11,5 milijardi 2007. godine. Stopa nezaposlenosti smanjena je na 18,4 posto lani, sa 29 posto 2007. godine. Rapidno su rasli i depoziti stanovništva u bankama, sa 2,6 milijardi evra na 6,2 milijarde.

 

(Avaz)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *