Samo jedna firma ispunila uslove za izvoz jaja u EU

Ekonomija

Četiri mjeseca nakon što je BiH odobren izvoz jaja za industrijsku preradu na tržište Evropske unije, ukoliko ne bude nikakvih primjedbi, od 10. novembra kamioni natovareni jajima iz naše zemlje će moći krenuti ka zapadu.

 

Za sada je samo firma Agrex iz Donjeg Žabara podnijela zahtjev i prošla komisiju Kancelarije za veterinarstvo BiH te dobila rješenje o ispunjavanju uslova za izvoz jaja B klase, odnosno jaja za preradu u zemlje članice EU.

 

Predrag Miličić, predsjednik Zajednice živinara RS i direktor firme Agrex za Klix.ba je kazao da, prema procedurama Evropske komisije, zemlje članice EU imaju rok od 20 dana za upućivanje eventualnih primjedbi na rješenje.

 

“Računamo da će 10. novembra taj rok isteći i ako ne bude primjedbi, a ne bi trebalo, rješenje će postati pravosnažno, čime stičemo pravo za početak izvoza jaja na teritoriju Evropske unije”, rekao je Miličić.

 

Saznajemo da je Agrex prva i jedina kompanija koja je ispunila sve uslove, ali da će i ostale kompanije imati priliku za izvoz ukoliko ispune sve zahtjeve i uslove.

 

Iako je još rano govoriti o projekcijama i količinama izvoza, iz ove kompanije kažu da već postoje kontakti s potencijalnim evropskim partnerima.

 

“Vrlo je vjerovatno da će prve količine krenuti u Hrvatsku. Mislim da će kvalitetniji podaci biti poznati krajem ove godine kada se budu zaključivali godišnji ugovori. Ograničenja ne postoje, sve će zavisiti od prilika u BiH i na regionalnom i evropskom tržištu. Najpresudniji će, mislim, biti cjenovni faktor”, dodao je Miličić.

 

Ističe da Bosna i Hercegovina ima potencijala da dio proizvodnje izvozi na strana tržišta.

 

“Za početak to neće biti značajne količine, ali već imamo upit jednog ozbiljnog partnera iz Hrvatske za 12 miliona komada za godinu”, otkrio je Miličić.

 

Klix

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *