Vidović najavila novi fiskalni sistem

Ekonomija

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je u Narodnoj skupštini da će se zalagati da se u narednoj godini uvede novi fiskalni sistem u Srpskoj koji će platiti država, a ne privrednici, kako se dešavalo 2007. godine kada je počela fiskalizacija.

 

“Sigurna sam da će taj novi sistem biti isplativ za najmanje šest mjeseci”, istakla je Vidovićeva tokom poslaničke rasprave o Prijedlogu zakona o trgovini.

 

Ona je napomenula da će uvođenje novog fiskalnog sistema podrazumijevati uvođenje novih fiskalnih kasa i softvera koji će biti zaštićen i u koji niko neće moći da nelegalno ubacuje druge sisteme.

 

Vidovićeva kaže da je fiskalni sistem koji je Poreska uprava uvela 2007. u početku bio odličan, ali da su ljudi, uz pomoć informatičara, vremenom pronašli način za izbjegavanje plaćanja poreza.

 

Ona je potvrdila da mnogo robe ilegalno dospijeva u megamarkete, te da je Poreska uprava ranije otkrila da u fiskalnim kasama postoje dva softvera – jedan na kraju dana upućuje dio ostvarenog prihoda Upravi, a drugi ne.

 

Vidovićeva je dodala da marketi tako vrše utaju prihoda, a onda i poreza, i to mnogo veću nego male trgovinske radnje.

 

Ona je rekla da je zbog toga uvedena fiskalizacija u realnom vremenu, koja je slična onoj u Hrvatskoj.

 

“Prema tom rješenju, prije nego dobijete račun u marketu, Poreska uprava mora da dobije taj prihod na svoj softver. Jedino je to pravi način da se riješi taj problem”, rekla je Vidovićeva.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *