Višković: U Srpsku dolazi jedna od najvećih kineskih kompanija

Ekonomija

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, koji se nalazi na čelu vladine delegacije u trodnevnoj posjeti Kini, potpisaće sutra u Pekingu sa predsjednikom kineske kompanije AVIK sporazum o izgradnji tri hidroelektrane na rijeci Bistrici i fabrike specijalnih cijevi u Foči.

 

Višković je u izjavi za Radio Republike Srpske objasnio da je riječ o jednoj od najvećih kineskih kompanija sa 550.000 zaposlenih koja posluje u 200 zemalja svijeta i da je zainteresovana i za druge projekte u Republici Srpskoj poput energetskih, građevinskih i drugih industrijskih kapaciteta.

 

Sa predstavnicima kompanije AVIK, koju je predvodio predsjednik uprave kompanije Suo Šuhe razgovarano je o unapređenju saradnje i realizaciji zajedničkih projekata.

 

Tokom sastanka, razmatrane su konkretne aktivnosti i mjere sa kineskim partnerima na realizaciji zajedničkih projekata u oblasti energetike, posebno kada je riječ o izgradnji hidroelektrana na pritokama Drine, kao i o partnerstvu u izgradnji fabrike cijevi u Foči i fabrike cementa u Ugljeviku.

 

Premijer Višković je na sastanku sa predstvanicima Vlade Pekinga predstavio potencijale Republike Srpske u oblastima poljoprivrede, turizma i obrazovanja, a bilo je riječi i o usvajanju dobrih praksi po pitanju unapređenja poslovnog ambijenta.

 

Sa predstavnicima kineske kompanije za razvoj aero tehnologija (KATIK) razgovarano je o saradnji u oblasti razvoja avio saobraćaja i infrastrukture.

 

Delegacija Vlade Republike Srpske u kojoj su još i ministar za energetiku i rudarstvo, Petar Đokić i generalni direktor Elektroprivrede Srpske, Luka Petrović do kraja posjete sastaće se i sa predstavnicima nacionalne banke Kine koja prvenstveno prati finansiranje projekata u industriji.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *