Energetska zajednica nije proširila sankcije protiv BiH

Ekonomija

Iako je bilo najavljeno, Energetska zajednica danas nije proširila sankcije protiv BiH zbog kršenja obaveza iz Sporazuma o Energetskoj zajednici.

 

– Uspjeli smo, nakon iscrpne diskusije, da osiguramo da sankcije Bosni i Hercegovini ne budu uvedene. Naši stavovi su bili podržani od još nekih zemalja članica i jednostavno na kraju nije postignut konsenzus da glasaju za uvođenje sankcija – kazao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

 

On je dodao kako se nada da će entitetske vlasti ovo dodatno vrijeme pametno iskoristiti i dati saglasnost za usvajanje ključnih dokumenata kao što su Zakon o električnoj energiji i Odluka o tečnim naftnim gorivima.

 

Zakon o električnoj energiji i gasu BiH, koje je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u proceduru uputilo još prije dvije godine, kako navodi Šarović, potrebno je hitno usvojiti i time, pored sankcija, spriječiti dalje štete koje trpi energetski sektor, ali i svi građani.

 

Na sastanku je dogovoreno da se status svake zemlje u okviru Evropske zajednice, pojedinačno razmotri, u prvoj polovini naredne godine.

 

Podsjećamo, prethodno je iz Sekretarijata Evrospke zajednice najavljeno da će Ministarski savjet EZ produžiti postojeće sankcije zbog neimplementiranja mjera iz sporazuma, te da će dodatne sankcije biti u vidu suspenzije prava zemlje u okviru Zajednice.

 

Ove mjere najavljene su zbog neispunjavanja obaveza u sklopu drugog energetskog paketa u sektoru gasa, zbog neispunjavanja direktive o količini sulfata u gorivima i zbog neispunjavanja obaveza iz trećeg energetskog paketa.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *