Živinari BiH od vlasti traže bolji tretman za ovu granu privrede

Ekonomija

U Doboju je održan zajednički sastanak živinara PU “Zajednice živinara” Republike Srpske, Udruženja peradara u Federaciji BiH i proizvođača iz Brčko Distrikta, na kojem je formiran Koordinacioni odbor koji će se baviti rješavanjem aktuelnih problema proizvođača u ovoj oblasti.

Sastanku su prisustvovali članovi pomenutih udruženja, predstavnici najvećih proizvođača živine u BiH kao sto su “Agreks“, Perutnina Ptuj Srbac, Agromix, Iradia, Ovako, Madi, i drugi. Sastanku je takodje prisustvovala i Rada Svitlica iz projekta USAID/Sweden FARMA II.

Na sastanku je razmatrano stanje u proizvodnji živine u BiH za koje je konstatovano da nije zadovoljavajuće.

Svi učesnici su se saglasili da se odmah formira Koordinacioni odbor koji ce u narednom periodu svoju aktivnost usmjeriti prema zajedničkim organima na nivou BiH, prvenstveno prema Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu Ministara i Kancelariji za Veterinarstvo BiH.

Koordinacioni odbor broji 7 članova, po tri predstavnika iz entitetskih udruženja i jedan predstavnik Brčko Distrikta.

U strukturi predstavnika su zastupljeni proizvođači brojlera i mesa brojlera, proizvođači konzumnih jaja i uzgajivači roditeljskih jata živine.

Za predsjedavajućeg koordinacionog odbora je izabran Predrag Miličić iz firme Agreks Donji Žabar, a za kopredsjedavajućeg Edin Jabandžić iz firme Madi Tešanj.

Od nadležnih organa BiH će se zahtijevati bolji tretman ove grane privrede, omogućavanje izvoza živinarskih proizvoda u zemlje EU, uspostavljanje mehanizama kontrole uvoza u prelaznom periodu primjene Sporazuma i eliminisanje svih parafiskalnih davanja koja opterećuju proizvodnju.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *