Produženje sankcija prema BiH vrlo izgledno

Ekonomija

Ministarski savjet Energetske zajednice u oktobru će razmotriti pitanje sankcija prema BiH, čije produženje je, kako kažu u Sekretarijatu Energetske zajednice, veoma izgledno.

Na pitanje da li postoji mogućnost da se BiH, zbog neispunjavanja obaveza prema Energetskoj zajednici, zabrani izvoz električne energije, “Nezavisnim” su u Sekretarijatu rekli da je u teoriji to moguće, ali da nije izgledno.

“Bosna i Hercegovina je prva zemlja protiv koje su usvojene sankcije. Sporazum ne spominje eksplicitno sve moguće sankcije, ali spominje da određena prava koja proizilaze iz sporazuma Enegetske zajednice, a koja se odnose na dotičnu stranu, mogu biti suspendovana, uključujući i suspenziju prava glasa, kao i isključenje sa sastanka ili mehanizma koji se podrazumijeva sporazumom. Ono što već sada možemo vidjeti jeste da ovo ima negativan uticaj na put ove zemlje ka EU”, rekli su nam u Sekretarijatu Energetske zajednice.

Podsjećanja radi, od Bosne i Hercegovine se traži da implementira Treći energetski paket, odnosno da između ostalog postigne saglasnost i to pretoči u zakon o regulatoru, prenosu i tržištu električne energije i gasa na nivou Bosne i Hercegovine, što sasvim sigurno u sadašnjim političkim okolnostima nije moguće.

U principu traži se da se s nivoa BiH vodi sva politika u oblasti energetike, prije svega gasa, s tim da ne može biti isti vlasnik preduzeća koje, recimo, prodaje gas i onoga čije su transportne cijevi i ventili za određeni gasni koridor.

Usvajanje takvog zakona od BiH se traži već godinama, međutim nikada nije postignut unutrašnji dogovor po tom pitanju. Zbog neispunjavanja ovih obaveza BiH je već kažnjena 2015. godine po nekoliko osnova, tačnije ostala je bez mogućnosti glasanja i bez sredstava za putne troškove te bez projekata koje finansira Evropska unija.

Ove sankcije kasnije su ukinute, a povod za to je bio sporazum između Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS i Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH, koji je definisao da se do kraja marta usvoje potrebni zakoni, od čega naravno neće biti ništa.

“Moguće je da Ministarski savjet usvoji ozbiljne mjere protiv Bosne i Hercegovine, uključujući i sankcije finansijske prirode. Ipak, to je na Ministarskom savjetu da odluči”, rekli su nam u Sekretarijatu Energetske zajednice.

Ono što je sigurno, barem zasad, jeste da Republika Srpska neće pristati na zakon na nivou BiH, koji je već izrađen, jer se njime, kako kažu zvaničnici Srpske, uskraćuje pravo na samostalno odlučivanje o vlastitoj energetskoj politici, jer svu nadležnost o planovima, projektima itd. preuzimaju institucije na niovu BiH.
“Sasvim je jasno da bi RS pristajanjem na ovakav prijedlog zakona izgubila ne samo nadležnosti u sektoru energetike, već i mogućnost da zaustavi neke od nedobronamjernih geopolitičkih projekata iz susjednih država, koji bi je učinili energetski, ekonomski i poltički zavisnom”, napisao je nedavno Slobodan Puhalac, bivši ministar industrije, energetike i rudarstva RS, a sada direktor preduzeća “GasRes”.

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *