Novi nameti guše privredu u RS: Poslodavcima izbijaju 1.000 KM po radniku

Ekonomija

Ukoliko Vlada RS ispuni određene dijelove na koje se obavezala u pismu namjere Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), debeli kraj će izvući privrednici i poljoprivrednici, saznaju “Nezavisne novine”.

Saznajemo da su najveće zamjerke i strahovi poslodavaca na stavku proširenja osnovice oporezivanja na topli obrok koji firme same spremaju i na prevoz u visini jedne mjesečne radničke karte. I jedno i drugo dosad nisu bili predmet oporezivanja, ali će u budućnosti, po onome šta stoji u pismu, biti. To bi, kako su nam rekli privrednici, značilo da će iz džepa poslodavaca biti izbijeno 1.000 maraka na godišnjem nivou po radniku.

Saznajemo da su poslodavci u razgovoru s nadležnima dobili obećanje da ništa od ovog neće biti ispunjeno, ali ih to nije umirilo, jer, kako su nam istakli, svi dobro znaju da kada se na nešto obavežeš MMF-u dužan si da to i sprovedeš.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, kazao je kako je čitav koncept potpuno pogrešan i da će samo djelovati destimulativno na privrednike, te da u zemlji gdje su najbrojnije kategorije nezaposleni i penzioneri treba oporezivati kapital, a ne rad.

“Vlada je našla način da poveća uplatu u fondove, što je bila zamjerka MMF-a prema njima, i da sprovede smanjenje poreske osnovice na doprinose u isto vrijeme. Smanjiće se doprinosi za određeni iznos poena, ali će se u isto vrijeme oporezovati nešto što dosad nije bilo”, kazao je Pavlović.

Situacija nije nimalo dobra, kažu stručnjaci, pogotovo kada se uzme u obzir da su krajem prošle godine poslodavci izgubili mogućnost da budu oslobođeni od poreza na dobit za sve investicije, modernizacije i nove tehnologije koje sprovedu i uvedu u svojim preduzećima.

Na udaru će se naći i poljoprivrednici, s obzirom na to da se Vlada obavezala da će izvršiti uštedu od pet miliona KM na njihovim subvencijama. Pomenuti iznos čini nešto manje od 10 odsto ukupnih subvencija. Poljoprivrednici kažu da ovakvo ponašanje odgovara samo uvozničkom lobiju.

“Nije njima teško uštedjeti na nama pet miliona, uštediće sve samo ako ovako nastave, jer će sahraniti poljoprivredu, a s njom i BiH”, kazao je Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS.

Privrednici su se požalili i na nedostupnost kvalitetnog kadra uprkos tome što se Vlada u pismu namjere obavezala da će povećati mogućnost za obuku i obrazovanje istog. Naši sagovornici kažu da u ovom slučaju postoji otpor opština, srednjih škola i fakulteta te da se upisna politika vrši prema tome koliko će koji profesor imati časova sedmično, a ne prema realnim potrebama tržišta.

“Uz to što se ne obrazuju potrebni kadrovi, sa druge strane se suočavamo i s tim da nas oni koje imamo napuštaju i odlaze u inostranstvo. Realno, mala je i zainteresovanost za ta zanimanja jer je preveliki jaz u platama između javnog sektora i privrede, pa će tako danas poljoprivredni inženjer prije prihvatiti da bude obični službenik negdje nego da radi u svojoj struci”, kazao je Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS.

Veliki problem poslodavcima prave i privredni sporovi, gdje se naplata potraživanja razvuče i po pet godina.

“Mi smo tražili da se prepiše zakon iz Srbije po kojem se to sve riješi za mjesec-dva, ali ništa od toga nije bilo”, kazao je Saša Trivić, potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS. Upućeni kažu da razlog leži u tome što je Vlada RS upravo najveći dužnik.

Podsjećamo, pismo namjere s MMF-om potpisaoje Fiskalni savjet BiH, kojeg čine predsjedavajući Savjeta ministara BiH, entiteski premijeri i ministri finansija.

Cilj smanjene stope doprinosa

Iz Ministarstva finansija RS rekli su “Nezavisnim” da se pitanje proširivanja poreske osnovice ne može posmatrati odvojeno od postavljenih ciljeva iz Programa ekonomskih reformi RS za period 2017 – 2019.

“Osnovni cilj u domenu poreske politike, a u funkciji ostvarivanja povećanja konkurentnosti privrede RS, je smanjenje poreskog opterećenja rada, što prevashodno podrazumijeva smanjenje zbirne stope doprinosa. Naravno da postizanje predmetnog cilja podrazumijeva niz mjera i aktivnosti kako bi se stvorila podloga za ukupno smanjenje poreskog opterećenja”, naveli su u Ministarstvu.

Dodaju da analiziraju ukupnost mjera i aktivnosti kako bi se kreirala optimalna podloga za postizanje cilja, što uključuje promjene u okviru sistema obračuna bruto plata u RS.

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *