Američka kompanija predala Vladi RS ponudu za preuzimanje FG “Birač”

Ekonomija

Američka kompanija „AluChem“ predala je danas u Vladu Republike Srpske pismo namjere o preuzimanju Fabrike glinice (FG) “Birač” u kojem se navodi da su spremni da preuzmu potraživanja svih povjerilaca, osim Republike Srpske. Plan je da se osnuje novo preduzeće koje će upravljati imovinom “Birča”, u koje će Srpska unijeti svoje potraživanje i imati udio od 40 odsto, dok će “AluChem” imati 60 odsto, otkriva ekskluzivno portal CAPITAL.

 

Kako saznajemo u Vladi RS, plan je da se kroz restrukturiranje FG „Birač“ formira novo preduzeće.

 

U tom novom preduzeću Amerikanci bi, prema pismu namjera, imali većinski udio od 60 odsto, a Republika Srpska će imati 40 odsto.

 

Nakon što „AluChem“ isplati potraživanja povjerilaca FG „Birač“, sa kojima su već uspješno završeni preliminarni pregovori, ići će se na zatvaranje stečaja, te na nove investicije. Republika Srpska neće Amerikancima prodavati svoja potraživanja, već će za njih dobiti udio od 40 odsto u novoj firmi.

 

O pismu namjere „AluChema“ Vlada bi ubrzo trebala da se izjasni, te da se nakon prihvatanja namjere Amerikanaca krene u realizaciju cijelog plana.

 

To je djelimično danas potvrdio i srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik na preskonferenciji za medije kada je rekao da postoji finalni dogovor oko „Alumine“ sa jednom američko-kanadskom kompanijom.

 

„Ukoliko se ono što smo dogovorili prebaci na konretan papir, to će biti završeno“, kazao je Dodik.

 

Da Amerikanci žele FG „Birač“ CAPITAL je objavio u decembru 2019. kada je „AluChem“ započeo procesu registracije firme u Srpskoj kako bi moglo da otkupi potraživanja povjerilaca i tako preuzme FG “Birač”.

 

Na sajtu kompanije „AluChem“ navedeno je da je jedan od najvećih proizvođača specijalnih aluminijumskih oksida u SAD. Кompanija proizvodi širok spektar kalciniranih, reaktivnih, tabularnih i aktiviranih aluminijuma kao i cirkonskog praha i drugih rafiniranih mineralnih proizvoda. „AluChem“ su 1978. godine osnovali Ronald L. Bell, Edvard L. Butera i Ronald P. Zapletal.  Kompanija zapošljava 125 ljudi.

 

Podsjećamo, “AluChem” je u aprilu dala ponudu da za 46 miliona evra otkupi potraživanja svih povjerilaca FG „Birač“ u stečaju, da nastavi proizvodnju i znatno proširi spektar proizvoda. Oni su tada najavili osnivanje firme u BiH, ali se o njihovoj ponudi Vlada nikada nije izjasnila, a stečajni upravnik FG „Birač“ Lazo Đurđević ponudu je ocijenio nepotpunom.

 

U toj nepotpunoj ponudi bilo je navedeno da će “AluChem” urediti finansiranje putem Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Privatne prekookeanske korporacije za investicije Vlade SAD-a, kako bi nadogradili postrojenje i proširili sprektar proizvoda, te da će dugovi i obaveze preduzeća „Birač“ biti neutralisani putem kapitala „AluChem Bosnia“.

 

„U roku od četiri godine očekujemo čak i više od udvostručavanja prodaje i zaradu koja bi dostizala 50 miliona evra godišnje. Ekološki faktori će biti adekvatno kontrolisani. Tržišna vrijednost „AluChem Bosnia“ trebalo bi da premaši 400 miliona evra za četiri godine“, bilo je istaknuto u ranijoj ponudi.

 

Ko je sve bio u igri za FG „Birač“

 

Vlada RS dobila je ranije ponude od više kompanija zainteresovanih za otkup potraživanja Srpske od FG „Birač“, od „Batagon International“ Švajcarska, „Metal Investments Limited“ Velika Britanija, “MG MIND” Mrkonjić Grad i “Pavgord” Foča. Nakon što je Vlada odredila uslove, kompanija „Metal Investments“ povukla je svoju ponudu. Potraživanja su prodata „Batagonu“, ali novac nikada nije uplaćen.

 

„Metal Investments“ se kasnije vratio tvrdeći da su postigli dogovor sa „Pavgordom“ o preuzimanju potraživanja koja imaju prema FG. Istovremeno “Pavgord” je ušao u partnerstvo s novosadskim “Galensom” i planirali su da ponude Vladi otkup potraživanja, a kako bi ispunili uslove, kupili su ruinirani hotel „Jahorina“, te Pavlović International Banku.

 

I kompanija „Boksit“ iz Milića uputila je Vladi RS pismo u kojem je navela da je spremna da otkupi 43 miliona KM potraživanja RS od „Birča“.

 

capital.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *