Šest mjera Vlade RS za ublažavanje posljedica na privredu

Ekonomija

Krizni štab za praćenje stanja u privredi Republike Srpske na čelu sa premijerom RS Radovanom Viškovićem sačinio je prijedlog mjera za ublažavanje štetnih posljedica virusa korona na privredne subjekte u Republici Srpskoj.

 

Predložene mjere za ublažavanje štetnih posljedica virusa korona na privredne subjekte u Republici Srpskoj su sljedeće:

 

1. Odgoda plaćanja poreza na dobit i svih obaveza po završnom računu za 2019. godinu do 30. juna 2020. godine. Obaveze će biti isplaćene u ratama do kraja 2020. godine.

 

2. Hitna isplata povrata poreza i doprinosa za povećanje plata u 2019. godini. Isplata počinje u ponedjeljak, 16. marta 2020. godine.

 

3. U ponedjeljak, 16.marta 2020. godine, održaće se sastanak sa svim predstavnicima bankama u Republici Srpskoj u Vladi Republike Srpske u cilju obezbjeđenja grejs perioda za kreditna zaduženja privrednih subjekata.

 

4. Smanjenje parafiskalnih nameta u završnoj fazi biće realizovano u aprilu 2020. godine.

 

5. Kod najugroženijih privrednih subjekata koji rade sa zemljama koje su najteže pogođene virusom korona, vršiće se analizu stanja pojedinačno.

 

6. Uvodi se moratorij na otplatu kredita Investiciono-razvojne banke u trajanju od tri mjeseca za privredne subjekte u Republici Srpskoj.

 

U Štab za praćenje štetnih posljedica virusa korona na stanje u privredi Republike Srpske imenovani su ministri: Zora Vidović , ministar finansija, Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva, Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva, Đorđe Popović, ministar saobraćaja i veza, Suzana Gašić, ministar trgovine i turizma.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *