MMF u BiH protiv korištenja deviznih rezervi u fiskalne svrhe

Ekonomija

Kancelarija rezidentnog predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH saopštila je da bi svaki pokušaj da se devizne rezerve Centralne banke BiH koriste u fiskalne svrhe narušio valutni odbor, a predstavljao bi i prijetnju po finansijsku stabilnost i rizik za nastanak značajnih inflatornih kretanja.

 

Povodom nedavnih poziva za korištenjem sredstava iz Centralne banke u borbi protiv krize izazvane virusom korona, iz MMF-a ističu da ovakvi pokušaji podrivaju sidro makroekonomske stabilnosti, te dodaju da ih treba izbjegavati u bilo koje vrijeme, pogotovo u kriznim situacijama.

 

U saopštenju se naglašava da je valutni odbor Centralne banke služio dobro BiH više od dvije decenije, doprinoseći niskoj inflaciji, finansijskoj stabilnosti i povjerenju u valutu.

 

Iz MMF-a dodaju da prema valutnom odboru, sredstva Banke, njene devizne rezerve, moraju pokrivati najmanje 100 odsto domaće valute u opticaju jer se na taj način obezbjeđuje fiksni kurs razmjene konvertibilne marke i evra.

 

“Dok se BiH priprema za udar izazvan pandemijom virusa korona, isto tako BiH ima prednost da je njen bankarski sektor u velikoj mjeri stabilan. Banke su dovoljno kapitalizovane, likvidne i profitabilne, a ovi indikatori bilježe poboljšanje”, navodi se u saopštenju.

 

Iz MMF-a dodaju da višak likvidnosti kod banaka implicira da su banke sposobne za kreditiranje, ali da je, ipak, potrebno pomno pratiti trendove u pogledu kredita i likvidnosti. “MMF zajedno sa Svjetskom bankom spreman je da pruži hitnu pomoć i pomogne BiH da se bori sa posljedicama pandemije izazvane virusom korona”, naglašavaju iz ove finansijske institucije.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *