Ugostitelji predlažu da Vlada RS isplati 80 odsto bruto plate

Ekonomija

Udruženje radnika ugostiteljstva i turizma Republike Srpske uputilo je Vladi RS Prijedlog mjera za oporavak ugostitelja i turizma u RS od štetnih posljedica izazvanih zabranom rada zbog koronavirusa.

 

“Zahvalni smo na reakciji Vlade RS, ali je smatramo nedovoljnom za opstanak. Iz tog razloga smo predložili još konkretnije mjere koje mogu minimizirati posljedice krize Covid-19 a koja je najviše pogodila upravo naš sektor,” saopštili su u ovom udruženju.

 

Mjere koje predlažu su sljedeće:

  1. Isplata plata ugostiteljsko-turističkim radnicima za vrijeme trajanja zabrana rada da preuzme Vlada RS u iznosu od 80 odsto bruto plata, a 20 odsto na teret poslodavaca.
  2. Otpis rata kredita za radnike i preduzetnike za vrijeme trajanja zabrane rada plus 3 mjeseca po završetku zabrane rada, za period oporavka i stvaranja ponovnog profitnog obrta.
  3. Oslobađanje od plaćanja svih parafiskalnih nameta za vrijeme trajanja vanrednog stanja odnosno zabrane rada
  4. Oslobađanje od plaćanja kirije za poslovni prostor i poreza na zakup (važi za preduzetnike koji posluju u iznajmljenom prostoru) , za vrijeme trajanje zabrane rada.
  5. Oslobađanje od plaćanja naknade za zauzimanje javne površine (ljetnje bašte) za vrijeme zabrane rada
  6. Oslobađanje od plaćanja poreza na dobit za 2019. Godinu kako bi firme ojačale finansijsku strukturu i povećale likvidnost
  7. Oslobađanje od plaćanja akontacije poreza na dobit za 2020. S pretpostavkom da tokom tekuće godine neće ni biti dobiti za većinu mikro i malih preduzetnika
  8. Napraviti novu strategiju razvoja turizma za RS za 2020. Godinu uzimajući u obzir globalne promjene na ovom tržištu
  9. Usmjeriti prikupljena sredstva iz Fonda za zaštitu privreda RS u sektor ugostiteljstva i turizma kao najviše pogođenu granu privrede

 

mondo.ba

Tagged

1 thought on “Ugostitelji predlažu da Vlada RS isplati 80 odsto bruto plate

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *