Džakula: Neutemeljeni zahtjevi za odgodu plaćanja PDV-a

Ekonomija

Neozbiljni su i neutemeljeni zahtjevi za odgodu plaćanja PDV-a, kaže Miro Džakula, generalni direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO).

 

On je pojasnio da su za prva prva tri mjeseca prihodi veći za 59 miliona KM u odnosu na prošlu godinu, ali da se sada čekaju podaci za april.

 

– Sada ćemo vidjeti šta će se dešavati. Mislim da bi se trebao očekivati pad. Ali, ono što mislim i tvrdim, kao što je u drugim zemljama na zemaljskoj kugli koje su pogođene koronavirusom, ne smije se dirati u PDV. Jer, PDV se plaća isključivo kada se izvrši potrošnja. Dakle, PDV se plaća na porez na promet i izvršene usluge i naknadu. Znači, oni koji ne rade, ne pružaju usluge, nemaju ni obaveze da plaćaju PDV. A oni koji rade, poput trgovina, trebaju plaćati PDV. A poticaj, odnosno stimulacije, trebaju se ogledati kroz direktne poreze, kroz subvencije države za poreze i doprinose – kaže Džakula.

 

Ovi zahtjevi da se svi oslobode plaćanje PDV-a su politička retorika da se dodvori onima kojima odgovara, smatra Džakula, prenosi Avaz.ba.

 

– Ti zahtjevi nisu utemeljeni ni u zakonu niti su utemeljeni na ekonomskim kretanjima. Odrazit će se sve na makroekonomsku stabilnost BiH. Vrlo je jasno, ko ne radi, nije ni obavezan da plati. Ako se bude diralo u PDV, on je 80 posto fiskalnih prihoda svih nivoa vlasti, i ako se to dirne bez analiza i izračuna šta će biti ako se promijeni rok ili se oslobode, neozbiljno je – kaže Džakula.

 

Avaz

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *