Ministarstvo finansija zadovoljno aukcijom obveznica

Ekonomija

Ministarstvo finansija Republike Srpske je u potpunosti zadovoljno rezultatima aukcije i količinom prodatih obveznica – saopšteno je iz Ministarstva.

 

Na dvodnevnoj aukciji od planiranih 300 miliona KM ostvareno je 137,52 miliona KM.

 

-S obzirom na to da u momentu donošenja Odluke o emisiji obveznica nije bio ugovoren kreditni aranžman sa MMF, a za koji je u međuvremenu postignut sporazum, napravljen je kompromis sa određenim brojem banaka da se smanji nivo potražnje odnosno kupovine obveznica na ovoj aukciji kako bi se dio od 200 miliona КM, usmjerio na finansiranje projekta revitalizacije putne mreže u Republici Srpskoj – tvrde u Ministarstvu finansija RS.

 

U skladu sa tim, veća ponuda u odnosu na potražnju za obveznicama Republike Srpske na ovoj aukciji je isključivo rezultat pomenutog dogovora sa komercijalnim bankama.

 

-Realizacijom kreditnog aranžmana sa MMF koja se očekuje u narednim danima budžet Republike Srpske će prihodovati 243,16 miliona КM, što je uz realizovanu emisiju obveznica sasvim dovoljan iznos sredstava za finansiranje svih obaveza – poručuju iz Ministarstva finansija RS.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *