Vlada RS zakazuje dodatnu multilateralnu kompenzaciju i cesiju na berzi

Ekonomija

Vlada RS odlučila je da provede dodatnu multilateralnu kompenzaciju i cesiju u Republici Srpskoj, a koja bi bila organizovana 19. maja ove godine, saopštilo je Ministarstvo finansija RS.

 

Cilj je, kažu, povećanje likvidnosti privrede i prevazilaženja posljedica preduzetih mjera za suzbijanje širenja oboljenja COVID-19.

 

– Multilateralna kompenzacija je skup povezanih platnih transakcija između učesnika kojima se međusobno izmiruju obaveze i naplaćuju prijavljena potraživanja. Ovaj procesom se odvija posredstvom Banjalučke berze. Na taj način se oslobađaju likvidna sredstva koja su značajna svim poslovnim subjektima, posebno onima koji su pretrpili ekonomsku štetu zbog posljedica izavanih pojavom pandemije – objašnjavaju iz ministarstva.

 

Kako ističu, kroz dvije multilateralne kompenzacije koje su već provedene u februaru i aprilu, kompenzovano je oko 67 miliona KM, a iskazana je i velika zainteresovanost privrede da na ovaj način stimulišu novčane tokove, koji su značajno usporeni usljed epidemiološke situacije.

 

– U skladu sa Zakonom o jedinstvenom sistemu za multilateralne kompenzacije i cesije, dodatna multilateralna kompenzacija biće organizovana posredstvom Banjalučke berze 19. maja, za sistemski odobrene neosporene novčane obaveze koje su dospjele do 1. maja ove godine. Obaveze za kompenzovanje se prijavljuju u periodu od 14. do 19. maja – navodi se u saopštenju.

 

U 2020. godini je planirano šest multilateralnih kompenzacija, a do kraja godine trebalo bi da budu organizovane još u junu, avgustu, oktobru i decembru.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *