BiH više nije na listi visokorizičnih zemalja za pranje novca

Ekonomija

Bosna i Hercegovina definitivno je skinuta sa evropske liste visokorizičnih zemalja u pogledu pranja novca i finansiranja terorizma, izvještava Indikator.

 

Evropska komisija objavila je da je 7. maja 2020. uklonila BiH sa liste zajedno sa Etiopijom, Gajanom, Laosom, Šri Lankom i Tunisom.

 

Iako je Bosna i Hercegovina u februaru 2018. godine skinuta s crne liste Radne grupe za suzbijanje pranja novca (FATF), a prije toga od 2015. godine sa sive liste “Moneyval”, Evropska unija je sve do sada zadržala BiH na listi visokorizičnih zemalja.

 

Zbog toga je provođenje finansijskih transakcija bilo otežano, jer su banke koje posluju u Evropskoj uniji bile obavezne provoditi posebne procedure kada je u pitanju novac upućen ka BiH, ili iz BiH ka Evropskoj uniji. Trpile su i izvozne kompanije koje nailazile na teškoće povezane sa naplatom.

 

Nakon što je BiH prije nekoliko godina dospjela na dno, u krug zemalja kao što su Iran, Irak, Pakistan, Šri Lanka, Sirija, Trinidad i Tobago, Tunis i Jemen, vlasti su se trgnule i učinile značajan napor da zemlja ispuni svoje međunarodne obaveze.

 

Sa najnovijom odlukom BiH je konačno uklonjena sa popisa zemalja koje imaju nedostatke u oblasti AML, ali kao što je i naglašavano iz Ministarstva pravde, BiH mora nastaviti raditi na poboljšanju sistema za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma kroz provedbu međunarodnih standarda ako ne želimo da se ponovo nađemo na sivoj listi “Moneyvala” ili FATF 2022. godine.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *