Vlada RS planira potrošiti dodatnih 193 miliona maraka

Ekonomija

Kakve su uštede napravljenje rebalansom budžeta Republike Srpske najbolje pokazuje izjava ministra finansija Republike Srpske Zore Vidović o rezanju troškova.

 

Nevjerovatna je činjenica da se ministar hvali kako je od 3,4 milijarde maraka, koliko je iznosio budžet Republike Srpkske za 2020. godinu, uspjela srezati troškove tako da je uštedila oko 41 milion maraka.

 

Iako je najavila da će Vlada „rezati trošenja javne uprave, nepotrebne izdatke,“ čak i odgađanje nekih investicija, ministar finasija uspjela je srezati troškove za nevjerovatnih oko jedan posto!

 

Ako ministaar finansija ovakva izjava može proći bez apsolutno ikakve reakcije javnosti zašto bi Vlada Republike Srpske na kraju i štedila? Umjesto ušteda rebalansom budžeta, Vlada Republike Srpske je za 193 miliona maraka povećala rashode!

 

Tako će novim budžetom Vlada imati nevjerovatnih 3,6 milijardi maraka za trošenje. Kako novca u budžetu nema za sve planirane troškove, ministarica finansija našla je rješenje. Traži nova zaduženja.

 

U medijskim izjavama ministar Vidović tvrdi da će od Narodne skupštine Republike Srpske tražiti odobrenje da se Republika Srpska zaduži do 678 miliona maraka. I dok u javnosti iznosi ovaj podatak, i isti prijedlog šalje Narodnoj skupštini, ministar Vidović u prijedlogu rebalansa budžeta navodi puno veće zaduženje.

 

Umjesto traženih 678 miliona maraka u rebalansu budžeta navedeno je da će ukupno zaduženje Republike Srpske u 2020.godini biti veće od 746 miliona maraka!

 

Emisijom hartija od vrijednosti Republika Srpska zadužiće se za 317 miliona maraka. Umjesto planiranog zaduženja od devet miliona maraka ,putem zajmova rebalansom budžeta, ovaj iznos je povećan na 429 miliona maraka.

 

“Iako je nova odluka o zaduženju mnogo veća, ne probijamo granicu zaduženja. Mnoge zemlje su u ovoj situaciji bile prinuđene da mijenjaju svoje zakone o zaduženju jer su morale da probiju limite koji su bili na snazi”, pravdala je Vidovićeva odluku o zaduženju.

 

Ministar Vidović zaduženje od 746 miliona maraka pravda padom planiranih prihoda od 238,7 miliona maraka u 2020. godini.

 

“Zbog trenutne situacije izazvane epidemijom virusa korona prinuđeni smo da rebalans budžeta ove godine radimo mnogo ranije nego inače. Cijeli budžet se mora prepakovati. Planirani prihodi za 2020. godinu biće manji za 238,7 miliona KM. Morali smo djelovati i na troškove i napravili smo uštede od 41,2 miliona KM”, nastavila je ministar Vidović pravdanje novih zaduženja.

 

Nova zaduženja Republike Srpske ne treba da iznenađuju. Budžet od 3,4 milijarde svakako ne bi mogao biti dovoljan za finasiranje svih troškova koje pravi Vlade Republike Srpske. Samo za otplate dugova u 2020. godini potrebno je 384 miliona maraka.

 

Žurnal je ranije pisao da je, prema izvještaju Ministarstva finansija, Vlada Republike Srpske za prva tri mjeseca ove godine već potrošila oko milijardu maraka. Od potrošenih 993 miliona maraka za Fond solidarnosti izdvojeno je 50 miliona.

 

O prijedlogu rebalansa budžeta Republike Srpske za 2020. godinu Narodna Skupština RS odlučivaće 20. maja.

 

(zurnal.info)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *