FEDERALNI PREMIJER NASMIJAO TV PUBLIKU
Novalić: 100 maraka vrijedi isto, samo ulja možete kupiti 37 odsto manje!

Ekonomija

Na konstataciju da 100 KM ove i 100 KM 2018. godine nemaju istu vrijednost premijer Federacije BiH Fadil Novalić kaže: Zavisi šta kupujete. Ako kupujete ulje kupićete ga 37% manje. Ako kupujete gorivo dobićete ga 10% više.

 

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, Gostujući na Federalnoj televiziji Novalić je iznio nekoliko “objašnjenja” o ekonomskoj situaciji.

 

Govoreći o rastu cijena, posebno ulja i piletine, naglasio je da “potrošačka korpa ne postoji ni u EUROSTAT-u ni u našoj statistici”.

 

 

– Ona je proizvoljna, mislim da ju je sindikat lansirao. To se u svijetu uopšte ne koristi. Koristi se index potrošačkih cijena i po tome, tačno je, deformaciju u zadnje vrijeme u javnom diskursu proizvodi poskupljenje ulja od 37% i piletine. Međutim, za isto vrijeme postoji krompir koji je jeftiniji 40%, gorivo je jeftinije 10 pfeninga nego 2019., ustvrdio je Novalić.

 

Na konstataciju da 100 KM ove i 100 KM 2018. godine nemaju istu vrijednost Novalić odgovara: Zavisi šta kupujete. Ako kupujete ulje kupićete ga 37% manje. Ako kupujete gorivo dobićete ga 10% više!

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *