Budžet Federacije BiH u suficitu preko 60 miliona KM!

Ekonomija

Ministarka finansija i zamjenica predsjednika Vlade Federacije BiH Jelka Milićević saopštila je da su budžeti na svim nivoima vlasti u Federaciji BiH u suficitu.

– Mi smo po prvi put u budžetu Federacije nakon 10 godina u suficitu, naglasila je Milićević danas na konferenciji za novinare održanoj u Mostaru nakon sjednice Vlade Federacije BiH.

Prema njenim riječima, ukupni prihodi u prvih šest mjeseci ove godine ostvareni su u iznosu od 3 milijarde 854,1 milion KM, što je za 323,7 miliona KM ili za 9,2 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

– Zadovoljni smo i ostvarenjem u odnosu na plan koji iznosi 46 odsto. Što se tiče prihoda od poreza, oni imaju povećanje i ostvarenje plana je 50,1 odsto. Neporeski prihodi takođe imaju povećanje i u ukupnim prihodima učestvuju sa 21, 1 odsto što znači da su nam i oni za 9, 2 odsto veći. Najveće povećanje prihoda odnosi se na povećanja prihoda od poreza na dobit, objasnila je Milićević.

Što se tiče rashoda, oni su za prvih šest mjeseci ostvareni u iznosu od 3 milijarde 257, 5 miliona i to je za 26, 1 milion ili za 0, 8 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

– Rashodi rastu, ali puno manje nego što rastu prihodi, rekla je Milićević.

Navela je da konsolidovani kapitalni transferi za šest mjeseci ove godine iznose 21, 1 milion KM i u odnosu na period januar-juni prošle godine imaju ostvarenje manje za 19, 3 miliona ili za 47, 8 odsto.

Prema njenim riječima, veliki je udio prema vanjskom dugu i kamatama u budžetu i s tim se bori Federalna vlada od preuzimanja mandata. Nakon puno godina, udio javnog duga, odnosno ukupnog duga, u budžetu društvenog bruto proizvoda je 31, 6 odsto, kazala je Milićević.

Finansijski rezultat za prvih šest mjeseci ove godine iznosi 331, 8 miliona KM i 3, 75 puta su veći u odnosu na isti period prošle godine. Naglasila je da su u prethodnom periodu iznosili 88, 5 miliona.

Suficit na nivou Federacije je 60, 8 miliona KM, zbirni suficit kantona je 138, 2 miliona, opština 60, 1 milion i vanbudžetskih fondova 69, 2 miliona.

Ukupan broj zaposlenih na nivou Federacije na dan 30. maja 2016. iznosio je 67 163, a na isti dan ove godine broj zaposlenih je 67 926.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić rekao je da nakon 2, 5 godine imaju pozitivne rezultate rada. Svi parametri su u rastu nakon desetgodišnjeg zastoja koji je izazvan svjetskom krizom 2007. godine.

– Raste bruto društveni proizvod za 1, 6 milijardi maraka, a za to je bio potreban novi broj uposlenih kojih je oko 32 hiljade u Federaciji BiH. Porasle su i industrije, a najbrže rastuća industrija je turizam i ona je odmah iza metalne industrije, odnosno druga industrija u BiH sa oko 2, 5 milijarde ukupnog prometa, rekao je federalni premijer.

Novalić je naveo da je nezaposlenost pala za 37 hiljada ljudi i da je ovo prvi put u zadnjih 20 godina da pada broj nezaposlenih.

– Apsolutni dug smanjio se za 51 milion evra i s 34, 5 pao je na 31, 6. Nije se puno smanjio, nismo se dodatno zaduživali, ali raste bruto društveni proizvod i lakše se podnosi vanjski i unutrašnji dug, rekao je Novalić.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *