Stotine miliona maraka potrošeno na uvoz mobilnih telefona

Ekonomija

U Bosnu i Hercegovinu je za pet godina i devet meseci uvezeno telefonskih aparata u vrednosti od neverovatnih 606,3 miliona konvertibilnih maraka.

Vrednost uvoza raste iz godine u godinu, a reč je uglavnom o mobilnim telefonima. Tako je u 2012. godini uvezeno telefona vrednih oko 70,6 miliona maraka, a u prošloj godini je ta cifra narasla na čak 119,8 miliona KM. Samo je u devet meseci ove godine uvezeno telefona vrednih oko 114,9 miliona KM.

Prodajna vrednost na tržištu BiH je daleko veća, jer je reč o vrednostima na koje uvoznik plaća carinu prilikom uvoza. Nažalost, nadležni ne vode evidenciju o broju telefonskih aparata koji su uvezeni, već ih kvalifikuju u kilogramima! Tako je od 2012. godine uvezeno oko 1.318 tona telefonskih uređaja.

Pročitajte još:
Bosna jedina u regionu nema 4G mrežu, razlog je BIZARAN i vođen poslovnom “logikom”
Međutim, po poslednjim podacima regulatora, a koje objavljuje Agencija za statistiku BiH, broj pretplatnika mobilne telefonije u Bosni i Hercegovini iznosi oko 3,3 miliona. U BiH, po popisu iz 2013. godine, ima oko 3,5 miliona ljudi, što znači da gotovo svako poseduje mobilni telefon.

Nedavna istraživanja su pokazala da neka domaćinstva u BiH imaju i po pet, pa i više mobilnih telefona, a uz to još i fiksni telefon.

Statusni simbol

Mobilni telefon, odnosno smartfon, postao je statusni simbol. Mnogi tako izdvajaju i više od 500 maraka za telefon, a koriste samo mali deo njegovih mogućnosti – telefoniranje, poruke, slikanje i društvene mreže. Nažalost, većina dece poseduje svoj mobilni aparat i nose ga redovno u školu, na dečja igrališta, odnosno ne odvajaju se od njega, poput odraslih.

– Čini mi se da mnogi radije kupuju skupe telefone nego što će da plate struju, kupe kvalitetnu hranu, odu na odmor i slično. Živimo u potrošačkom društvu gde smo zatrpani reklamama koje, recimo, svaki dan zatičemo u poštanskim sandučićima – ocenjuje sociolog Ljubiša Rokić.

On navodi da je telefon davno izgubio svoju osnovnu funkciju i da je sada dobio drugu vrednost.

– Nažalost, sa telefonima i autima pokazujemo koliko vredimo. To je savremen način života, koji je doneo to da smo sve banalizovali. U kafanama više niko ne razgovara, svi klikaju na telefonima – ističe Rokić.

Operateri na gubitku

Tri glavna telekom operatera u BiH izgubila su u protekle četiri godine 292,8 miliona KM prihoda. To je posledica tržišnih faktora, od kojih je jedan i raširena upotreba aplikacija poput Vibera, Votsapa i Fejsbuka zbog čega se sve manje telefonira i šalju SMS poruke.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *