Mišić: Očekujemo povećanje najniže plate

Ekonomija

Na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske u Banjaluci socijalni partneri – Vlada Srpske, poslodavci i sindikalci nisu postigli konkretan dogovor o povećanju najniže plate u Srpskoj za narednu godinu, ni usaglasili stavove o prednacrtu budžeta Srpske za narednu godinu i Programu ekonomskih reformi od 2018. do 2020. godine.

Predsjednik Saveza sindikata Srpske Ranka Mišić rekla je u pauzi sjednice novinarima da će pregovori o ovim temama biti nastavljeni u četvrtak, 30. novembra.

“Kada je riječ budžetu i Programu ekonomskih reformi pregovore ćemo završiti narednog četvrtka u 9.00 časova kada će biti nastavljena sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta. Pregovore o visini najniže plate trebali bismo završiti naredne sedmice i očekujem da ona bude povećana”, rekla je Mišićeva.

Ona je ponovila da je zahtjev sindikata da najniža zarada bude 50 odsto iznosa prosječne plate iz prošle godine.

Mišićeva je rekla da je ministar finansija Srpske Zoran Tegeltija na današnjoj sjednici prezentovao ono što je prihvaćeno od zahtjeva sindikalaca i poslodavaca.

“To bismo trebali da dobijemo u pisanoj formi, kako bismo sačinili analizu šta je od naših zahtjeva ugrađeno u dokumente o budžetu i Programu ekonomskih reformi, a što će ići u parlamentarnu proceduru. Imamo i neke druge ideje koje ćemo kao sindikat u četvrtak prezentovati socijalnim partnerima, tražeći da u tom pogledu imamo konkretan rezultat”, navela je Mišićeva.

Kada je riječ o sredstvima za socijalno zbrinjavanje radnika, Mišićeva je rekla da je budžetom dobijeno šest miliona KM, podsjećajući da je taj budžet u ovoj godini bio tri miliona KM.

Ona je navela da bi sutra trebalo da budu završeni pregovori sa Vladom Srpske u vezi sa utvrđivanjem najniže cijene rada za zaposlene korisnike budžeta.

“Poslije toga ćemo imati konačan stav kada je riječ o budžetu Srpske za narednu godinu“, navela je Mišićeva.

Govoreći o opštem kolektivnom ugovoru, Mišićeva je navela da se pregovori nastavljaju s ciljem postizanja konačnog rješenja, te izrazila nadu da će nakon toga i granski kolektivni ugovori biti tema razgovora.

“Mi smo većinski dio odredbi opšteg kolektivnog ugovora ispregovarali i lomimo se o pitanju novca, iznosa regresa. Mislim da tu polako približavamo stavove, a krajnji rok za potpisivanje ovog dokumenta je, što se nas tiče, decembar. Vlada će se dodatno uključiti u rješavanje problema u vezi sa opštim kolektivnim ugovorom”, rekla je Mišićeva.

U vezi sa analizom primjene Zakona o radu, Mišićeva je navela da su Vlada i resorno ministarstvo prepoznali niz grešaka, zbog čega mora doći do izmjena ovog akta.

“Ići ćemo na formiranje radnih grupa koje će raditi na izradi prijedloga izmjena i dopuna pomenutog zakona. Očekujemo da ćemo to naredne godine ispregovarati, a optimalan rok je do 1. maja”, rekla je Mišićeva.

Ona je dodala da se sindikalci i poslodavci nisu imali priliku izjasniti o novom Zakonu o doprinosima, jer su ga dobili prije nekoliko časova.

“Poslodavci smatraju da ovaj akt ne treba biti usvojen po hitnom postupku, već da uđe u redovnu parlamentarnu proceduru. Stav Vlade je da ovaj zakon ide u paketu sa budžetom i Programom ekonomskih reformi”, rekla je Mišićeva, koja je predsjedavajući Ekonomsko-socijalnog savjeta.

Ona je istakla da se izmjene Zakona o štrajku tiču usklađivanja sa Zakonom o radu, ali da uvijek postoji bojazan od napada na radnička prava.

Mišićeva je rekla da su mnoge stvari u vezi sa restruktirisanjem “Željeznica Srpske” i pregovorima sa Svjetskom bankom možda mogle biti bolje ispregovarane kada je riječ o pravima radnika.

Osim sindikalaca, sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta u Domu sindikata u Banjaluci prisustvovali su predstavnici ministarstava finansija i rada i boračko-invalidske zaštite Srpske, kao i Unije udruženja poslodavaca Srpske.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *