Od Nove godine slijedi zahlađenje, temperatura pada do -18

BIH

Temperatura će se tokom januara kretati do -18º na planinama, u brdovito-planinskim predjelima od -16 do 11º, u nizinama Bosne od -11 do -7º. U sjevernoj Hercegovini temperatura između -7 i -4, a u centralnoj i južnoj Hercegovini od -4 do 2ºC

U novogodišnjoj noći hladno, slabe snježne padavine i umjeren sjeverozapadni vjetar. Početkom januara 2019. godine Bosnu i Hercegovinu zahvata talas hladnoće sa sjevera. Temperature u pojedinim danima i do 10º niže od višegodišnjeg prosjeka 1981-2010.

Prema izvršenim analizama prognostičkih modela ICON-DWD, GFS i ECMWF, pred Bosnom i Hercegovinom su pravi zimski dani. Zadnjeg dana 2018. godine Bosna i Hercegovina se sinoptički gledano nalazi na razgraničenju između prostranog polja povišenog vazdušnog pritiska sa zapada i sniženog sa istoka, pri čemu anticiklona nad Velikom Britanijom i ciklona nad istokom Evrope dozvoljavaju infiltraciju hladnijeg zraka sjevernom visinskom strujom (sjevernim vjetrovima) prema našim krajevima te zadržavanje hladnije zračne mase nad većim dijelom Balkana, a u prizemlju vidljiv je po rubu utjecaj hladne fronte pozicioniran istočno i jugoistočno od naših krajeva koja nam donosi manju količinu padavina.

Upravo zbog te hladne fronte prognozira se, nakon tri godine stabilnih, nestabilna novogodišnja noć praćena povremeno umjerenim sjeverozapadnim i sjevernim vjetrom. Ipak, fronta se u centralnoj i južnoj Hercegovini ne osjeća usljed njenog istočnijeg položaja, pa ta područja ne zahvataju padavine.

Na Staru godinu u Bosni uglavnom se očekuje oblačno vrijeme praćeno slabom kišom u nižim predjelima, u brdovito-planinskim predjelima susnježica koja postepeno prelazi u snijeg poslijepodne, a na planinama snijeg. U sjevernoj Hercegovini djelimično, a u centralnoj i južnoj Hercegovini i pretežno sunčano vrijeme.

Veće količine padavina, gdje se prognozira i formiranje snježnog pokrivača visine 5 do 10 cm, očekuje se u istočnim, jugoistočnim i djelomično u centralnim dijelovima Bosne, a lokalno većim od 20 cm u planinskim centrima. Gradijent između sjevera i juga naše zemlje uslovit će vjetar, u Bosni umjeren sjeverozapadni i sjeverni, s tim da se jači udari očekuju na području centralne Hercegovine i jugozapadne Bosne. U Novogodišnjoj noći suho vrijeme prognozira se u Hercegovini, Krajini, na zapadu, jugozapadu i sjeveru Bosne, a povremene slabe padavine, najviše u obliku snijega i susnježice, u centralnim i istočnim predjelima Bosne. Temperature zraka u Novogodišnjoj noći trebale bi se kretati između -4 i 0º u Bosni, a u centralnoj i južnoj Hercegovini do 4ºC.

Prolazno poboljšanje vremena očekuje se jačanjem anticiklone sa zapada Evrope 01. januara, da bi već 02. došlo do novog naoblačenja poslijepodne praćeno manjom količinom padavina, ponajprije u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Bosni, te na sjeveru i istoku Hercegovine.

Već 02. januara snažna anticiklona retrogradno se povlači na zapad Evrope što istoku Evrope ostavlja prostor da se izrazito hladna zračna masa sa sjevera spusti u naše krajeve.

U trenutnom opticaju, hladnoća, i to izgledno više ona suha, na našim prostorima bi bila najjača između 03. i 05. januara, da bi već 06. nakratko popustila, a ponovo manje se intenzivirala 07. i 08. januara. Temperaturno odstupanje najveće će biti oko 04. i 05. januara. Poslije 04. januara padavine u našim krajevima su vrlo slabe i tek rijetke te lokalne.

Ipak, ovaj val hladnoće neće biti ni približno jak po svim prilikama kako je bio slučaj sa januarom 2017. godine kad su se temperature spuštale i do -27ºC, pa nas ovog puta očekuju temperature koje se kreću do -18º na planinama, u brdovito-planinskim predjelima od -16 do 11º, u nizinama Bosne od -11 do -7º.

U sjevernoj Hercegovini temperature se prognoziraju između -7 i -4, a u centralnoj i južnoj Hercegovini od -4 do 2ºC, dok najviše dnevne se kreću od -7 do -2º u Bosni, a u Hercegovini od 1º u njenom sjevernom dijelu te do 5º u južnom dijelu.

Index.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *