Han: Formiranje vlasti uslov za mišljenje o Upitniku EK

BIH

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn je nakon današnjih sastanaka sa članovima Predsjedništva BiH, bh. zvaničnicima i liderima političkih partija poručio da EU sve radi kako bi se unaprijedio život bh. građana i da je Blok 7 bio poziv za buđenje.

 

Naveo je da će do kraja aprila dostaviti mišljenje o odgovorima na Upitnik EK, kao i mišljenje na odgovore na dodatna pitanja Evropske komisije, ali pod uslovom da se formira vlast u BiH.

 

“Mišljenje je prelazna faza. Mnogo je važnije ono što će poslije toga uslijediti. Građani mogu vidjeti razliku”, poručio je on.

 

Kako je kazao, primarna svrha EU je da unaprijedi život građana u Bosni i Hercegovini, da ne moraju emigrirati u zemlje Evropske unije i druge, već da mogu uživati u ovoj prelijepoj zemlji.

 

Napomenuo je da je Blok 7 bio jedan poziv na buđenje.

 

“Slažem se da se stvari ne mogu mijenjati preko noći, niko to ne očekuje. Čvrsto sam uvjeren da ispunjavanje klimatskih ciljeva, svega onoga što je vezano za klimu, zemlje poput BiH moraju rješavati. Pitanje je urgentnosti da se neke zastarjele tehnologije promijene, to se mora raditi”, kazao je Hahn.

 

Dodao je da su prije nekoliko sedmica u Crnoj Gori imali sastanak ministara, gdje se govorilo o pitanjima energetike.

 

“Imamo 16 termoelektrana koje zagađuju zrak više nego 200 drugih elekrana u EU. To su pitanja koja neminovno moramo rješavati. Naročito kada je riječ o zbrinjavanju otpada”, poručio je Hahn.

 

Poručio je da su vlasti prestale subvencionisati rad vjetroelektrana, a da bi trebalo zapravo da bude suprotno, da se takve stvari subvencionišu.

 

“U sektoru zdravstva BiH ima najviše izdvajanja po stanovniku. Kada govorimo o efikasnosti, znamo da ono nije uspješno u svom radu. Nadamo se da će se politički subjekti usaglasiti s ovim prioritetima”, istakao je on.

 

Napomenuo je da je zamolio vlasti u tehničkom mandatu da rješavaju urgentna pitanja imenovanja kontakt osobe za Europol.

 

“To ne bi trebalo da bude problem, a čekamo dvije godine da se to desi”, naveo je Johannes Hahn.

 

Podsjećamo, Johannes Hahn se danas u Sarajevu sastao s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom te članovima Predsjednistva Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem. Sastao se i s predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem, ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirkom Šarovićem i ministrom finansija i trezora Vjekoslavom Bevandom.

 

Klix

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *