Najavljeno preispitivanje reprezentativnosti sindikata u zdravstvu

Društvo

Ministar rada i boračko–invalidske zaštite RS Milenko Savanović najavio je da će pokrenuti pitanje stvarne reprezentativnosti sindikata u zdravstvu.

Savanović je poručio kako je krajnje vrijeme da se stane na kraj animozitetu između rukovodstva Unije sindikata radnika u zdravstvu (USRZ) i Sindikata zdravstva i socijalne zaštite oko brojnosti njihovih pristalica (SZSZ).

– U zdravstvu imamo dva sindikata koja ne mogu da se dogovore, i onda im je kriv ministar. Sukobljavaju se oko toga koliko će njihovih članova pregovarati, pa smo odlučili da u narednom periodu preispitamo reprezentativnost i jednih i drugih, da vidimo koliko ko ima članova. Problem je u tome što oni sumnjaju jedni u druge, zbog čega ćemo napraviti reviziju njihovog članstva. Tražićemo da nam dostave svaku člansku kartu, koje ćemo sabrati i tako napokon utvrditi ko ima veći kapacitet – kaže ministar zdravlja Dragan Bogdanić za “EuroBlic”.

Sukob između pomenutih sindikata kulminirao je sredinom avgusta, kada je ministar zdravlja “odrezao” da će o posebnom kolektivnom ugovoru u ovoj oblasti pregovarati dva člana USRZ, a tri ispred SZSZ.

U Uniji su kategorički odbili ovakav način saradnje, zaprijetivši da će protiv ministra zdravlja Dragana Bogdanića i ministra Savanovića, zbog diskriminacije, podnijeti krivičnu prijavu. Odbili su da, po ovakvim pravilima, učestvuju u pregovorima oko pomenutog ugovora, koji je ministar Bogdanić sa Granulićem potpisao 18. avgusta.

Dok prvi čovek SZSZ na sva usta hvali novi ugovor, Femić tvrdi da većina zdravstvenih radnika u RS i dalje ne zna koje odredbe on sadrži.

Iako se oko malo čega slažu, pomenute sindikalne vođe pozdravljaju ministrov naum da se napokon preispita koji sindikat ima koliko članstva.

Femić je poručio da, kad je riječ o oblasti zdravstva, Unija nema manje članova od SZSZ.

– Oni imaju puno članova iz oblasti socijalne zaštite. Takođe, kod njih se članstvo svodi na spisak pukih imena i prezimena napravljen 2008, a mnogo ljudi ih je u međuvremenu napustilo. Mi imamo oko 5.000 članova – tvrdi Femić.

Napuštaju, pa se vraćaju

Milenko Granulić priznaje da su neki članovi u proteklom periodu napustili njegov sindikat, ali da ih se većina, ipak, vratila.

– Imamo oko 7.150 članova, tako da je logično da imamo veća prava nego Unija. Dobro je što će resorno ministarstvo provjeriti koliko ko članova ima, pa da se već jednom stavi tačka na ovu priču. Mi ni sa kim nismo u sukobu, ali je poznato kolika je naša snaga, a kako je i koliko drugi sindikat organizovan. Nadam se da će najavljena revizija pokazati ko treba da ima primat u pregovorima – ističe Granulić.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *