Sve više građana nudi glasove na prodaju

Društvo

Kako se približava kraj izborne kampanje u Srpskoj, tako i sve više građana nudi glasove na prodaju.

Od “Fejsbuka” do raznih oglasa i portala sve je puno ponuda za prodaju glasova. Cijene su, kao da je riječ o pravoj robi, različite – od 20 do 200 maraka pa i više. Sve zavisi od broja glasova, odnosno da li je u ponudi jedan ili paket glasova obično – cijele porodice.

Tako se jedan glas može kupiti za 20 do 50 maraka, dok već tri i više idu u paketu. Za tri glasa se traži oko 100 maraka, a za familijarni paket od četiri pa i više glasova traži se oko 200 maraka, pišu “Večernje novosti”.

Razlozi što građani prodaju glasove su šareni.

“Nemam posao pa bar da zaradim dnevnicu”. “Biće ako prodam glas pive i za mene i za raju”. “Svejedno političari plaćaju našim novcem pa zašto da ne prodam glas”, “Znam da mi neće biti bolje i jedina korist od izbora je da zaradim koju marku za glas”, samo su neki od argumenata koje građani navode nudeći da se odreknu sopstvene izborne volje.

Inače, ovakve poruke se i brzo brišu sa raznih portala i interneta gdje se pojave ali se zato ponovo i pojavljuju.

Za “Novosti” su razloge prodaje otkrila i dvojica Banjalučana koji, kako kažu, već na nekoliko izbora prodaju glasove.

“Glasali smo cikcak. Nekad za vlast nekad za opoziciju. Ko prije plati. Zna čitava Banjaluka da se kupuju glasovi i uvijek se smijemo kad čujemo da će izbori biti fer i pošteni. Nekada novac dobijemo na dan izbora pred glasačkim mjestom najčešće u kafani, a nekada dva-tri dana prije. Uvijek je bitno da uslikamo telefonima da smo glasali za toga ko nam je dao novac i poruku pošaljemo u stranku. Cijena je 50 maraka”, kaže pomenuti dvojac koji želi da ostane anoniman.

Da je kampanja puna nepravilnosti i da se trguje glasovima gdje god se stigne ne samo na području Republike Srpske već i BiH, svjesni su i u Koaliciji “Pod lupom” koja prati kampanju u BiH.

Njihovi posmatrači još od 18. jula sprovode monitoring predizbornog perioda putem sedam regionalnih kancelarija širom BiH i 41 dugoročnog posmatrača na terenu.

“Najčešći slučajevi kršenja izbornih propisa i pravila prije početka izborne kampanje od strane političkih subjekata odnose se na vršenje pritisaka na birače, kupovinu glasova, trgovinu mjestima u biračkim odborima, zloupotrebu javnih resursa, plaćeno javno oglašavanje, organizovanje raznih vidova proslava i druženja s građanima pod okriljem redovnih političkih aktivnosti”, poručuju iz ove organizacije.

Pritisak na birače i kupovinu glasova Koalicija “Pod lupom” je već zabilježila u četiri opštine i to: Busovača, Šekovići, Sokolac i Velika Kladuša.

Pritisci na birače i kupovina glasova predstavljaju najozbiljnije oblike kršenja izbornih pravila i krivično su djelo sa predviđenim sankcijama do čak pet godina zatvora, poručuju iz ove organizacije, i dodaju da je trgovina mestima u biračkim odborima zabeležena u 11 opština u BiH i to: Foča, Han Pijesak, Istočno Novo Sarajevo, Kiseljak, Kotor Varoš, Mrkonjić Grad, Rogatica, Sokolac, Srbac, Teslić i Travnik.

“Podsjećamo da Izborni zakon BiH izričito zabranjuje ovakvu praksu kroz odredbu da jedan politički subjekt ne može imati više od jednog predstavnika u biračkom odboru. Upozoravali smo na ovaj problem, ponudili prijedlog rješenja u formi amandmana u parlamentarnoj proceduri, međutim amandman nije podržan od strane delegata i poslanika”, rekao je direktor projekta Koalicije “Pod lupom” Dario Jovanović.

U strankama u Srpskoj na svaki pomen kupovine glasova odmah svi demantuju i prebacuju loptu u dvorište političkih protivnika.

“To radi opozicija, a ne mi u vlasti”, tvrde jedni.

“Pa, kako drukčije vlast da dobije izbore ako ne kupuje glasove. Mi iz opozicije smo čisti”, uvjeravaju drugi.

U policiji kažu da reaguju na sve prijave za malverzacije oko kupovine i prodaje glasova, ali da je u praksi jako teško bez čvrstih dokaza to krivično djelo i dokazati.

“Ukoliko postoji dokaz u vidu snimka to je najbolje za policiju i onda možemo da idemo sa izvještajem prema tužilaštvu. Teško je dokazati da je neko kupio glas ako ga optuži druga osoba”, navode u policiji.

Krediti

U Banjaluci se tako može i čuti da su pojedini kandidati za skupštinu grada podigli i kredite od desetak hiljada maraka kako bi finansirali svoje kampanje, odnosno kupovali glasove.

Večernje novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *