Klinika za plućne bolesti seli u Centralni medicinski blok UKC na Paprikovcu

Društvo

U subotu 23. decembra, u rekonstruisanu i potpuno opremljenu etažu na IV spratu Centralnog medicinskog bloka na Paprikovcu preseliće se Klinika za plućne bolesti Univerzitskog kliničkog centra Republike Srpske, što je prvi put da jedna klinika sa „donje lokacije“ u centru Banjaluke seli na Paprikovac, saopšteno je iz UKC RS.

– To je najveći korak u pravcu ostvarenja sna naših radnika i stanovnika Srpske da se konačno UKC RS smjesti pod jedan krov, da se odvoje hospitalizovani od ambulantnih pacijenata, te da bolesnima pružimo ono što najbolje znamo, zašto postojimo, vrhunsku medicinsku uslugu, podršku i razumijevanje, navodi se u saopštenju.

Iz UKC RS obavještavaju građane da Prijemna ambulanta Klinike za plućne bolesti počinje sa radom na novoj lokaciji na Paprikovcu već u subotu, 23. decembra 2017. godine u 7.00 časova. Nalazi se u prizemlju Poliklinike (Južno krilo-Paprikovac) u petom hodniku u sobi broj 59, odmah pored Prijemne internističke ambulante. Hospitalni dio Klinike za plućne bolesti se nalazi na IV spratu Centralnog medicinskog bloka, krilima A i B. Onkološko-pulmološki konzilijumi će se i dalje održavati dva puta sedmično, takođe u Poliklinici (Južno krilo) u prizemlju, prvom hodniku, gdje se održavaju i drugi konzilijumi UKC RS.

Pacijentima Klinike za plućne bolesti, koja ima 1511.28 m2 rekonstruisanog prostora, će na raspolaganju biti savremeno opremljene prostorije ukupnog kapaciteta 60 kreveta. Svi pacijenti će ležati u dvokrevetnoj ili jednokrevetnoj sobi, što je potpuno drugačije u odnosu na sadašnje stanje gdje u nekim klinikama imamo i po desetak pacijenata u jednoj sobi. Kreveti su automatizovani i pacijent će moći da, pomoću prekidača, podesi krevet i zauzme najudobniji položaj. Svaka soba ima vlastiti toalet, tuš a omogućena je i stalna komunikacija pacijenta sa medicinskim sestrama/tehničarima, preko uređaja za poziv, koji se nalazi u sobi. Pacijent treba samo da pritisne dugme, a zvučni i svjetlosni signal o pozivu će se emitovati na pultu medicinskih sestara/tehničara, koji se isključuje u trenutku kada sestra/tehničar priđe pacijentu. Administrativni radnici upućivaće pacijente i posjetioce, tako da će se smanjiti lutanja od sobe do sobe i istovremeno obezbijediti veća bezbjednost i privatnost pacijentima.

U centralnom dijelu nalaze se prostorije za osoblje, toaleti za osoblje i toaleti za pacijente, kupatila za osobe sa poteškoćama u kretanju, ordinacije, višenamjenska prostorija, administracija, dnevni boravci pacijenata, kancelarije načelnika odjela i glavnih sestara, boravci osoblja, kuhinje… te vertikalne i horizontalne komunikacije, odnosno hodnici, stepenište i liftovi. U Klinici za plućne bolesti u prosjeku se dnevno pregleda 45 bolesnika, odnosno godišnje oko 14.000 bolesnika od kojih se oko 3.500 hospitalizuje. U Klinici se liječe i najteži bolesnici koji zahtijevaju kontinuirani nadzor, njegu i liječenje koje pružamo 24 časa 365 dana u godini. Na onkološko-pulmološkom konzilijumu koji se održava dva puta sedmično se razmatra oko 1500 kompleksnih slučajeva godišnje, a mjesečno se aplicira oko 180 hemoterapija. Ljekari Klinike, njih 10 od kojih su 3 profesora, jedan magistar medicinskih nauka, 2 primarijusa i 3 ljekara supspecijalista godišnje obave oko 1550 konzilijarnih pregleda.

Na godišnjem nivou se uradi oko 1.000 bronhoskopija, 160 transtorakalnih punkcija, 500 pleuralnih punkcija i oko 1.200 citoloških analiza. Od marta 2017. godine uvedena je EBUS dijagnostika (endobronhijalni ultrazvuk). U alergološkoj ambulanti koja postoji od novembra 2016. godine pregleda se oko 17 bolesnika mjesečno. U kabinetu za funkcionalnu dijagnostiku u prosjeku se godišnje obavi 7.900 spirometrija, 4.200 EKG-a, 1.000 bodipletizmografija, 6.500 gasnih analiza, 370 bronhodilatatornih ispitivanja, 420 difuzija i 650 ultrazvučnih pregleda te 3.500 dijaskopija.

Iz UKC RS napominju da će se tokom preseljenja jedan dio liftova koristiti za potrebe preseljenja i apeluju na širu javnost da se pacijenti i posjetioci prilikom dolaska u Univerzitetski klinički centar RS obrate osoblju koje će ih adekvatno uputiti i informisati.

– Služba za informisanje UKC RS će redovno izvještavati javnost o svim dešavanjima, a naši pacijenti mogu i da kontaktiraju naš Info centar na broj 051/343-000 svakim radnim danom od 7.00 do 15.00 časova za više informacija. Do tada molimo za razumijevanje i strpljenje, te apelujemo na građane koji dolaze u posjetu svojim najbližim da poštuju vrijeme predviđeno za posjetu – radnim danima od 16.00-17.00 a u danima vikenda od 10.00-12.00 časova, dodaje se u saoptenju.

Istinito