U Rogatici osvanuli leci protiv akciza

Društvo

Na javnim mjestima, u urbanom dijelu Rogatice, jutros su osvanuli leci koje je nepoznato lice ili više njih ostavilo, najvjerovatnije, tokom noći.

S jedne strane nalaze se fotografije Milorada Dodika i Bakira izetbegovića, okrenute licem u lice, i poruka „Akcize, zbog njih samo na gorivo godišnje dajete 400 KM više“.

Nije poznato ko stoji iza štampanja i distribucije letaka po Rogatici, ali je iz njihovog sadržaja sasvim izvjesno da je ovom materijalu cilj da podsjeti građane na imena poslanika zbog kojih će uslijediti talas poskupljenje svih proizvoda, kao i na njihovu pripadnost SNSD-u.

Na drugoj strani letka su fotografije poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH koji su glasali za usvajanje seta zakona o akcizama: Staše Košarca, Dušanke Majkić, Nikole Špirića, Milice Marković, Miroslava Milovanovića i Lazara Prodanovića uz tekst „Oni su vam rekli da stegnete kaiš“.

Prema istraživanjima „Euroblica“ primjenom ovog zakona za 15-20 feninga biće povećane akcize na biogoriva i biotečnosti, te putarine, na šta treba dodati 17 odsto poreza, odnosno 2,55 feniga.

– U BiH je registrovano 861 573 putničkih vozila. Kada broj vozila pomnožimo sa dodatnim godišnjim izdatkom dobićemo 90 775 331 KM. Na putarine će otići 77 541 570, a na porez 13 820 067 KM – navodi se u ovom istraživanju.

Ekonomisti objašnjavaju da učešće goriva u poslovanju transportnih preduzeća iznosi 50 odsto, zbog čega će skok njegove cijene dovesti do značajnih promjena za te firme, ali i za građane, jer će poskupljenje goriva i transporta da izazove lančanu reakciju poskupljenja svih proizvoda u RS i BiH.

Leci iste sadržine juče su bili i u Zvorniku, kao i nedavno u Gradiški.

BN

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *