Policajci odustali od masovnih protesta

Društvo

Masovni protesti koje su policijski službenici iz FBiH najavili za 29. decembar ispred Parlamenta FBiH neće biti održani jer su predstavnici Unije sindikata policije FBiH postigli dogovor s Vladom FBiH.

Danas je održan sastanak kojem su prisustvovali premijer Fadil Novalić, ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara, ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, direktor Zavoda PIO Zijad Krnjić te predstavnik Ministarstva finansija i Sekretarijata Vlade.

“Postigli smo sporazum da se kroz poseban zakon, tj. Zakon o dopuni zakona o policijskim službenicima uredi pitanje penzionisanja. Oba zakona treba da se razmatraju isti dan u Parlamentu FBiH. Ona odredba koju je Vlada već utvrdila u pogledu definisanja policijskog službenika je određena veza između jednog i drugog zakona”, rekao nam je Mirza Hadžiabdić iz Sindikata policije KS.

Podsjetimo, policijski službenici su tokom protekle sedmice protestovali ispred Vlade i Parlamenta FBiH u Sarajevu, tražeći da se u novi zakon uvrsti amandman prema kojem će način njihovog penzionisanja biti regulisan posebnim zakonom. Vlada je u Zakonu o PIO-u definisala pojam policijskog službenika, ali je ranije odbila da definiše normu i dopunu zakona te bi, prema sada predloženom zakonu o PIO-u, penzije policijskih službenika bile niže za 25-30 posto.

“Zadovoljni smo dogovorom, ali ćemo biti potpuno zadovoljni ako oba zakona budu usvojena”, rekao je Hadžiabdić.

Oba zakona bi trebala biti razmatrana 28. decembra na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Nakon prošlosedmičnih protesta razočarani policajci su najavili masovnije proteste na kojima se trebalo pojaviti njih blizu 5.000 iz cijele Federacije BiH.

klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *