Srpska će snositi moguće troškove arbitražnog postupka sa Slovenijom

Društvo

Vlada Republike Srpske snosiće sve troškove arbitražnog postupka u predmetu po tužbi slovenačkog “Elektrogospodarstva” protiv BiH i isplatiće iznos na osnovu konačne arbitražne odluke ukoliko bude obavezivala BiH, navodi se u Sporazumu Vlade Srpske i Savjeta ministara BiH u vezi sa arbitražnim postpupkom sa Slovenijom.

BiH će u ovom sporu nastaviti da zastupa Pravobranilaštvo BiH i advokati i advokatske kancelarije za pružanje međunarodnih ekspertskih pravnih usluga izabranih u skladu sa postupkom javnih nabavki, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Riječ je o arbitražnom sporu koji je “Elektrogospodarstvo” iz Slovenije pokrenulo protiv BiH, pozivajući se na prijeratna ulaganja u Rudnik i Termoelektranu Ugljevik, sa zahtjevom za naknadu od 1.359.645.000 KM.

Na sjednici je data saglasnost na Sporazum o međusobnim pravima i obavezama Savjeta ministra i Vlade Republike Srpske u vezi sa ovim arbitražnim postupkom.

Donesena je i odluka o utvrđivanju funkcija, struktura i tijela BiH nadležnih za sprovođenje programa teritorijalne saradnje u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći /IPA 2/ 2014-2020.

Na ovaj način Savjet ministara ispunjava obavezu iz Okvirnog sporazuma između BiH i Evropske komisije o aranžmanima za sprovođenje finansijske pomoći EU BiH u okviru IPA 2, kao i zaključenih bilateralnih i trilateralnih sporazuma.

BiH učestvuje u šest programa teritorijalne saradnje u okviru IPA 2, i to tri programa prekogranične saradnje sa susjednim zemljama, te tri transnacionalna programa – Dunavski, Mediteranski i Jadransko-jonski.

Prema odluci, Direkcija za evropske integracije u skladu sa Okvirnim sporazumom vrši poslove iz nadležnosti operativne strukture u programima prekogranične saradnje koji se sprovode u direktnom i indirektnom sistemu upravljanja.

Savjet ministara usvojio je informaciju Ministarstva bezbjednosti o realizaciji projekta “Uspostavljanje Operativno-komunikacionog centra BiH – 112”, u kojoj je navedeno da je potpuno realizovan.

Na ovaj način je uspostavljen, opremljen i u funkciju stavljen Operativno-komunikacioni centar BiH – 112 na lokacijama u Sarajevu i Tuzli. Za realizaciju ovog projekta iz budžeta institucija BiH izdvojeno je više od 4,2 miliona KM.

Usvojen je i završni izvještaj o sprovođenju Akcionog plana za implementaciju UN Rezolucije 1325 “Žene, mir i bezbjednost” u BiH, 2014-2017 u kojem je navedeno da je postignut napredak u sistemskom pristupu uvođenja principa ravnopravnosti polova u rad nadležnih institucija, posebno sektora odbrane i bezbjednosti, a s ciljem povećanja učešća žena u vojsci, policiji i mirovnim misijama.

Postotak učešća žena u mirovnim misijama sada iznosi 30 odsto i povećan je za šest odsto u odnosu na 2014. godinu, odnosno za 14 odsto u odnosu na 2010. godinu.

U ovom periodu unaprijeđene su baze podataka koje su sada razvrstane po polu i redovno se ažuriraju u institucijama BiH, a značajno je porastao i broj inicijativa iz nadležnih institucija da se zakoni, podzakonski akti, strategije, politike i programi usklađuju sa Zakonom o ravnopravnosti polova u BiH.

Broj akata, koje institucije sektora bezbjednosti redovno dostavljaju na mišljenje Agenciji za ravnopravnost polova, porastao je tri puta.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *