Pacijenti u Srpskoj i dalje bez citostatika

Društvo

Banjalučka bolnica i dalje nema nekih citostatika i za sada se ne zna kada će biti nabavljeni, premda je ranije obećano da biti nabavljeni do kraja 2017. godine!

Konkretno, u banjalučkoj Klinici za onkologiju, duže vremena nema citostatika “docetaxel” namijenjenih liječenju teških onkoloških pacijenata. Zato pacijente koji u terapiju imaju uključen i ovaj citostatik upućuju u privatne apoteke da je sami kupe.

SrpskaCafe je o nedostatku citostatika pisao polovinom decembra kada su na problem ukazali nezadovoljni pacijenti. U UKC RS su nam potvrdili da problem i dalje nije riješen.

– U Univerzitetskom kliničkom centru RS trenutno nedostaje pojedinih citostatika, uključujući i pomenuti “docetaxel”. Kada je riječ o nabavci citostatika, Fond zdravstvenog osiguranja RS provodi zajedničku javnu nabavku lijekova za potrebe svih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj, pa tako i za UKC RS. S tim u vezi poslovodstvo UKC RS nema nikakav uticaj na nabavku istih – pojašnjavaju u UKC RS i uvjeravaju da liječenje pacijenata nije ugroženo jer postoje zamijenske terapije a da se konkretan citostatik može nabaviti u vanjskim apotekama uz kasniju nadoknadu troškova.

Isto objašnjenje iz UKC RS stiglo je i polovinom decembra ali i dalje niko ne govori o onim pacijentima koji nemaju novca da sami kupe terapiju i čekaju na refundaciju troškova iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

U FZO RS su polovinom decembra najavili nabavku citostatika “docetaxel” do kraja mjeseca odnosno godine, čim bude potpisan novi ugovor sa dobavljačem. I dalje se čeka a iz ove institucije za naš portal najavljuju dostavu citostatika uskoro.

– Izabranom dobavljaču je proteklog mjeseca dostavljen okvirni sporazum na potpis, te očekujemo da će dobavljač početi sa isporukom citostatika “docataxel” u narednih nekoliko dana. Podsjećamo da osiguranicima koji sami kupe citostatik, kada ga nema u bolnici, Fond refundira troškove – pojašnjavaju u FZO RS za SrpskaCafe.

Citostatik “docetaxel” nije jedini koji trenutno nedostaje u UKC RS. Nadležni konstantno uvjeravaju kako će problem nedostatka citostatika biti riješen mada je nejasno kako je dozvoljena situacija u kojoj ih nema u bolnicama odnosno zašto nije na vrijeme reagovano.

SrpskaCafe.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *