Majke ispred zgrade Vlade RS: Sastanak sa premijerkom ili idemo dalje

Društvo

Tražimo sastanak sa premijerkom ili idemo dalje, napisale su nezadovoljne majke na platnu dugom 25 metara, koje su se ponovo okupile kod zgrade Vlade Republike Srpske, kako bi po sedmi put zatražile sastanak sa premijerkom Željkom Cvijanović.

Sa djecom u naručju, majke su i danas na ulici tražile svoja prava i ukazivale na propuste u Zakonu o dječjoj zaštiti koji je nedavno usvojen, odnosno, isplati porodiljske naknade nezaposlenim majkama, te još jednom poručile da odustajanja nema. Ponovo traže sastanak sa premijerkom, ali ovaj put najavljaju da su spremne na sve ako do utorka ne dobiju odgovor.

– Pojavila se informacije da je premijerka pristala na sastanak sa majkama, što nije istina. Posljednji dopis joj je upućen prije mjesec dana, a njeno ćutanje nas je primoralo da ponovo izađemo. Ne razumijem da majka ne razume majku. Majke sa djecom su najranjiviji kategorija društva – izjavila je Dragana Srdić-Petrušić, nezaposlena majka petomjesečnog djeteta čiji je i muž nezaposlen.

Danas se okupilo 30 ljudi koji su ponovo mirnim okupljanjem poručili da žele samo ono što im pripada.

– Stručnjaci iz oblasti prava su se složili da je zakon pun rupa i da diskriminište mnoge. Mi zato ne odustajemo, okupljaćemo se dokle god bude trebalo i uradićemo sve što se civilizovano može uraditi. Ako treba doći će nas 5.000 iz cijele Republike Srpske – rekao je Draško Stanivuković, odbornik u banjalučkoj Škupštini, koji je i ovaj put izašao sa majkama.

Zahtjev za sastanak sa premijerkom i danas su predali, a odgovor očekuju do utorka, ili kažu idu dalje i boriće se na drugi način.

– Mnogi su se bunili i izlazili na ulicu, pa su utihnuli, spakovali kofere i otišli, mi nećemo sigurno – poručili su okupljenji roditelji nezadovoljni Zakonom o dječjoj zaštiti, kojima je ovo četvrto okupljanje na ulici.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *