Zagađenost vazduha u stanju pripravnosti

Društvo

U Kantonu Sarajevo je zbog povećane koncentracije zagađujućih materija u vazduhu proglašena pripravnost, uz primjenu interventnih mjera.

Naredbu o proglašenju pomenute epizode donijelo je Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor, na osnovu Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti vazduha u Kantonu Sarajevo.

Prema sinoptičkoj prognozi Federanog hidrometeorološkog zavoda, u Kantonu Sarajevu do 1. februara očekuje se stabilno vrijeme, bez padavina i vjetra, kada se očekuje snijeg.

Ovakvi uslovi, uz prisutnu temperaturnu inverziju, pogoduju nakupljanju zagađujućih materija u zraku iznad grada u značajnijim koncentracijama, saopšteno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Interventne mjere podrazumijevaju i pojačano čišćenje puteva radi smanjenja emisije prašine, upozoravanje da je kažnjivo svako spaljivanje otpada u domaćinstvima, smanjenje korištenja fosilnih goriva, apel vozačima za racionalno i odgovorno korištenje privatnih automobile, te upozorenje rizičnim grupama stanovništva za smanjenje kretanja.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *