Grade se dvije trase autoputa Sarajevo-Beograd

Društvo

Na trilateralnom sastanku u Istanbulu predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića prihvaćen je prijedlog da se grade obje ponuđene trase autoputa na relaciji Sarajevo-Beograd.

Srbija je poručila ranije da će pristati na bilo koju trasu te da je na BiH da se odredi. U opciji su bile dvije trase – prva je ona koja bi Sarajevo i Beograd spojila preko Tuzle i Bijeljine, što podržava FBiH, ali i dio stranaka iz RS.

Druga trasa bi išla preko Višegrada, odnosno istočne Bosne i nastavila se preko Vardišta na srbijanski autoput podržava vlast u Srpskoj.

Na sastanku u Istanbulu prihvaćen je prijedlog da se grade obe te trase i ona preko Tuzle i ona preko Višegrada, kojima bi se faktički zatvorio krug, kao i da Turska finansira ovaj projekat.

Ministar saobraćaja i komunikacija Ismir Jusko kazao je za Avaz da pozdravlja svaki dogovor u vezi izgradnje autoputa Sarajevo-Beograd, te ističe da sve dok razgovori o ovoj temi ne poprime zvaničnu formu rano je govoriti preciznije o realizaciji ovog projekta.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *