Banjaluka: Podrška servisima za lica sa invaliditetom

Društvo

Za sufinansiranje projekata koji se odnose na servise podrške za lica sa invaliditetom planirana su sredstva i u ovogodišnjem budžetu. Ukupno 65.000 KM biće izdvojeno za podršku prevozu lica sa invaliditetom i dnevnom centru “Dajte nam šansu-Zvjezdice”.

Kako su naveli u Odjeljenju za kulturu, turizam i socijalnu politiku, za rad Centra za podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama „Dajte nam šansu-Zvjezdice“ predviđeno je 20.000 KM. Preostali dio sredstava, a koji je neophodan za funkcionisanje ovog Servis centra u tekućoj godine, obezbjediće se od strane donatara USAID-a.

-Ukupno 15.000 KM planirano je za sufinansiranje projekta „Prilagođen prevoz lica sa invaliditetom“, koji Udruženje distrofičara regije Banja Luka provodi od 2005. godine – kazala je načelnica ovog Odjeljenja, Natalija Trivić.

Od novembra 2016. godine na podrčju grada u funkciji je i usluga „In taksi“, a koju takođe sufinansira Grad putem Odjeljenja za saobraćaj i puteve. Ove godine za podršku toj usluzi predviđeno je 30.000 KM.

Prije uvođenja „In taksija“, uslugu prevoza je obavljalo Udruženje distrofičara regije Banja Luka.

-Ovo Udruženje je i dalje nastavilo svoje aktivnosti kroz ugovorene vožnje za djecu sa invaliditetom u srednje škole, prevoz korisnika u dnevne centre i po potrebi vrši prevoz stanara Centra za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Banja Luka – rekla je Trivićeva.

Ona je dodala da Grad putem resornih odjeljenja realizuje samo dio podrške servisima namijenjenim za lica sa invaliditetom, a da se značajni dio ostvaruje putem Centra za socijalni rad.

-Sredstva predviđena za servise podrške za lica sa invaliditetom doznačavaju se u skladu sa ugovorom koji Grad potpisuje sa udruženjima, a planirano je da se ugovori potpišu u prvoj polovini februara – zaključila je Trivićeva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *