Nema zabrane pušenja u kafićima

Društvo

Nacrt zakona, koji je mjesecima izazivao burne rasprave, Vlada RS je povukla zbog, kako se spekuliše, uticaja lobija ugostitelja na poslanike u Narodnoj skupštini RS.

Već od njegove najave kafedžije su bili najglasniji protivnici Zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duvanskih proizvoda, koji je trebalo da, pod prijetnjom rigiroznih kazni, totalno zabrani pušenje u svim lokalima.

Kako su uspjeli da nametnu svoj stav Narodnoj skupštini RS, u kojoj, u poslaničkim klupama, sjedi 14 ljekara i nijedan ugostitelj, posebno je pitanje, ali izvori “EuroBlica” ocjenjuju da je ključ u “dobrim ličnim vezama ugostitelja i političara”.

Iz Ministarstva zdravlja RS poručuju da je zakon povučen zbog dorade i “preciznijeg definisanja pojedinih odredbi”.

– Neke stvari smo možda malo pregrubo definisali – rekao je resorni ministar Dragan Bogdanić, ne navodeći detalje.

Poslanik opozicionog NDP Krsto Jandrić, član skupštinskog Odbora za zdravstvo, koji je po struci ljekar, razočaran je ovakvim raspletom. Kaže da je uticaj ugostiteljskog lobija očigledan i neprikriven.

– Uostalom, oni su javno zagovarali skidanje ovog zakona sa dnevnog reda, tvrdeći da bi njime bila ugrožena njihova branša. Ali, ne može interes nijedne društvene grupe biti preči od zdravlja stanovništva. Neodgovorno je dozvoliti da se stanovništvo truje i razboljeva, samo zato da bi neko više zaradio – kaže Jandrić, aludirajući na žalbe ugostitelja da bi, u slučaju zabrane pušenja, izgubili milione maraka i bili primorani da zatvore lokale.

Udruženje ugostitelja RS se, očekivano, prvo oglasilo, nakon što je sporni zakon skinut s dnevnog reda. Pozdravili su odluku, kojom je, kako navode, “Vlada RS pokazala da ima sluha za apele privrednika”, te obećali da će ” pomoći u kreiranju novog zakonskog rješenja”.

-U prethodnom periodu smo jasnim ekonomskim analizama i iskustvima iz zemalja regiona i EU pokazali da ovakav zakon ne štiti nikoga i da bi, dugoročno gledano, od njega svi imali više štete nego koristi – rekao je predsjednik Udruženja ugostitelja RS Željko Tatić.

Pozivajući se na studiju konsultantske kuće KPMG, ugostitelji tvrde da bi potpuna zabrana pušenja u kafićima, restoranima i klubovima smanjila godišnji promet ugostitelja u RS za oko 114 miliona KM. Predlažu kompromisna rješenja: da se vlasnici lokala manjih od 70 kvadrata opredijele kao pušački ili nepušački, a da u restoranima pušenje bude zabranjeno.

Jandrić: Jedna cigareta deset plata

Poslanik Krsto Jandrić ističe da nije dobro što je zakon o tatalnoj zabrani pušenja skinut sa dnevnog reda, ali dodaje da su drakonske kazne, koje su njime predložene, “preterane i neprimjerene”.

– Znam da se narod može dovesti u red samo udaranjem po džepu, ali ne možemo imati balkanske plate, a evropske kazne. Nije u redu da kazna za zapaljenu cigaretu bude 6.000 KM. To je deset radničkih plata – kaže Jandrić.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *