Kandidati za gradonačelnika Banjaluke obećali: Rampa na Banj brdu ostaje

Društvo

“Šetači” na Banj brdu mogu da odahnu: ko god da pobijedi na izborima za gradonačelnika Banjaluke neće ukloniti rampu i pustiti automobile na izletište.

Četvorica kandidata za gradonačelnika imaju isti stav: put kroz šumu do partizanskog spomenika treba da ostane pješačka zona. Dragan Čavić, Igor Radojičić, Slavko Župljanin i Duško Tadić jasno su i javno odgovorili na pitanje predstavnika Inicijative „Rekreativna zona Banjaluka“, koji su ih isto tako jasno pitali kakve su njihove namjere na Banj brdu.

Borba aktivista da spriječe masovni prolaz vozila do spomenika obilježila je prošlu i ovu godinu, jer je Gavranovićeva administracija najavljivala mogućnost dizanja rampe.

Ali, čak i ako SNSD ostane na vlasti, rampa će ostati na Banj Brdu.

– Rampa ostaje, jer je Banj brdo rekreativna zona koju Banjalučani vole, gdje rado šetaju i odmaraju. Planiramo i nabavku turističkih vozila, po uzoru na druge gradove, za posjetioce koji nisu u stanju fizički da se popnu do vrha – rekao je za „EuroBlic“ Igor Radojičić, kandidat SNSD za gradonačelnika.

Dragan Čavić kaže da će Rekreativna zona, ako on pobijedi, u Gradskoj upravi imati saveznika, a ne „najljućeg protivnika“. Ni Čavić ne zaboravlja Banjalučane koji se, bez pomoći, ne mogu popeti na Banj Brdo i predlaže za njih turistički vozić.

Ako pobijedi Slavko Župljanin iz Srpske patriotske stranke SPAS, Banjaluka bi mogla dobiti još jedan put do izletišta, i to iz pravca Karanovca. Novi put bi bio za automobile, a stari za pješake izletnike, pa bi svi bili zadovoljni.

Kandidat „Prve stranke“ Duško Tadić, koji se ranije zalagao za otvaranje saobraćaja na Banj Brdu, priznaje da je promijenio mišljenje, te da podržava zabranu za vozila u „netaknutom parku prirode. Izuzetak bi, poručuje, trebalo da budu samo oni koji ne mogu pješačiti i Banjalučani koji žive u blizini rekreativne zone.

– Mala grupa aktivista je uz podršku velikog broja građana uspjela da „odbrani“ rampu na Banj brdu. Smatramo to velikim uspehom – ističe Tihomir Dakić iz Inicijative Rekreativne zona.

Ova neformalna grupica aktivista stekla je veliku podršku javnosti, pa je danas i pretendenti na gradsku vlast shvataju ozbiljno.

Čavić za vozić

– Za Banj Brdo, koje mora ostati pješačka zona, rješenje je turistički električni vozić, koji bi od rampe do spomenika prevozio one koji ne mogu pješačiti, a zauzimao bi uzak dio postojećeg puta – kaže Dragan Čavić, ističući da je već postojao takav plan, ali da nikad nije razmatran.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *