Banjaluka: Skuplji gradski prevoz od 1. marta

Društvo

Kako sa ovim platama i penzijama uopšte preživljavamo nikoga ne zanima, a sada još trebamo plaćati i skuplji prevoz, negoduju putnici u gradskom saobraćaju.

Gradski prevoznici uputili su zvanično Gradu zahtjev za povećanje cijena karata u javnom saobraćaju za 10 do 15 odsto i to zbog poskupljenja goriva.

Banjalučani međutim pitaju: Ima li kraja poskupljenjima koja idu po leđima građana?

– Prevoznici kažu da su im veliki troškovi i mi to sada trebamo da razumijemo. Da li nas građane neko pita koliki su nama svakodnevni troškovi i kako školujemo djecu. Sramota ako je prevoz poskupi, ali ako su oni na vrhu tako odlučili, mi tu ništa ne možemo promijeniti – razočarana je Radmila Kovačević, koju smo juče zatekli na autobuskom stajalištu u centru.

I ostali građani sa zebnjom čekaju 1. mart, od kada bi trebao da se počne primjenjivati skuplji cjenovnik.

Prema nezvaničnim informacijama, jednokratna karta od 1,60 KM mogla bi da poraste za 10 do 20 feninga, a mjesečne karte do čak 10 maraka u zavisnosti od vrste.

Radnici bi, ukoliko dođe do poskupljenja, od sljedećeg mjeseca za kartu mogli izdvajati i 43,5 KM, umjesto dosadašnjih 39,5 KM.

Putnike je ova računica dobro zabrinula, naročito porodice u kojima se kupuju po dvije, tri mjesečne karte.

Prevoznici ne žele da govore o novim cijenama, dok zvanična odluka ne bude donesena, ali tvrde da je njihov zahtjev argumentovan. Očekuju, kažu, konstruktivan razgovor sa Gradom i odluku što prije, kako bi mogli početi sa štampanjem mjesečnih karata, koje se prodaju već od 25. februara.

Građanima nije jasno čime prevoznici pravdaju poskupljenje kada je pojedinačna karta i ranije koštala 1,60 KM kada je gorivo bilo 2,40 KM po litru, dok je gorivo sada 2,12 KM.

– Nije sve jednostavno za objasniti. Na visinu karte ne utiče samo gorivo, tu je i zarada, plate radnicima koje s godinama rastu, samo što mi po ugovoru možemo tražiti korekciju cijena prevoza tek onda kada se promijeni cijena energenta za 15 odsto. Sve što tražimo je argumentovano i imamo pokazatelje za to – rekao je Goran Starčević, direktor „Pavlović tursa“.

Naglasio je da cijena penzionerske karte od 13 KM na jednoj grupi linija nikako nije realna, te da posljednjih godina izdaju sve više ovakvih povlaštenih karta, dok broj radničkih karata opada.

Iz Gradske uprave su poručili da zahtjevi prevoznika po njima nisu realni, ali da će ih narednih dana svakako analizirati. Kako saznajemo, ovaj problem bi se trebao rješavati sljedeće sedmice.

U Pokretu potrošača nadaju se da će njihov predstavnik, koji je član gradske Komisije za korporativno upravljanje i zastupa prava potrošača, biti pozvan kada se bude odlučivalo o cijenama prevoza.

– Već godinu dana niko iz Grada nije zvao našeg predstavnika na sastanke u Komisiji. Ili ništa nisu radili u tom periodu ili igonorišu potrošače. Mi ćemo glasati protiv poskupljenja prevoza, ali konačnu odluku daje gradonačelnik- precizirao je Dragutin Bošković iz Pokreta.

Blic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *