Studente od jeseni čekaju novi smjerovi

Društvo

Univerzitet u Banjaluci bi, od iduće akademske godine, mogao dobiti 20 novih studijskih programa, dok bi akademci sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu trebalo da dobiju priliku za nove master i doktorske programe.

To su samo neki od prijedloga za upis studenata u akademskoj 2018/19. godini koje su javni univerziteti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu uputili Ministarstvu prosvjete i kulture RS, a konačnu odluku donijeće Vlada RS.

Ako Vlada usvoji prijedlog banjalučkog Univerziteta, pred studentima će se na jesen naći oko 20 novih studijskih programa, koji su trenutno u fazi licenciranja.

– Riječ je o studijskim programima na Medicinskom, Filološkom, Prirodno-matematičkom, Tehnološkom, Poljoprivrednom, Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom i Ekonomskom fakultetu. U planu je uvođenje studijskih programa i na Fakultetu političkih nauka i Fakultetu bezbjednosnih nauka – kazali su u banjalučkom Univerzitetu.

Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci Goran Trbić istakao je da rade na inoviranju dva studijska programa.

– Studijski program tehničko obrazovanje i informatika ranije je trajao tri, dok bi od jeseni mogao trajati četiri godine. Osim toga, u sklopu studijskog programa matematika i informatika, pokrećemo smjer informatika – objasnio je Trbić i dodao da studijske programe mijenjaju na zahtjev privrednika, jer su tržištu potrebni informatičari.

Prema riječima vršioca dužnosti rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu Steve Pašalića u narednoj akademskoj godini predložen je upis studenata na nove studijske programe koji su licencirani u toku 2017. godine.

– To se odnosi na studijski program Šumarstvo, drugi ciklus sa tri smjera, te na studijski program Doktorske studije metodike razredne nastave, 180 ECTS sa tri smjera – kazao je Pašalić.

On je podsjetio da je u toku prethodne godine inovirano sedam studijskih programa.

– Na našim fakultetima postoje studijski programi na kojima tokom prethodnih godina nije bilo prijavljenih kandidata za upis tako da upisne kvote za te studijske programe nisu predložene – rekao je Pašalić.

Univerzitet je, istakao je Pašalić, Ministarstvu prosvjete i kulture RS dostavio dokumentaciju za licenciranje još sedam studijskih programa, među kojima su geografija za prvi, te matematika i filozofija za treći ciklus studija na Filozofskom fakultetu Pale. Osim njih, na spisku za licenciranje našao se i studijski program za opštu književnost, teatrologiju i bibliotekarstvo na prvom ciklusu studija na Filozofskom fakultetu Pale.

– Na istom spisku je i studijski program drugog ciklusa studija Međureligijske studije i izgradnja mira na Pravoslavno-bogoslovskom fakultetu “Sveti Vasilije Ostroški” u Foči. Svoje mjesto na listi našli su i studijski programi Predškolsko obrazovanje i Informatika u obrazovanju drugog ciklusa studija na Pedagoškom fakultetu Bijeljina – naglasio je Pašalić.

Upisne kvote
Univerzitet u Banjaluci predložio je da u ovoj visokoškolskoj ustanovi u akademskoj 2018/19. godini budu upisana 3 273 studenta na prvom, 1 398 na drugom i 135 na trećem ciklusu studija. U akademskoj 2017/18. prijedlog za prvi ciklus studija bio je 3 285 studenta što je za 12 više u odnosu na prijedlog za iduću godinu. Univerzitet u Istočnom Sarajevu je predložio upis 2 445 studenta na prvom i 712 na drugom ciklusu studija, što je za 300 mjesta više nego lani.

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *