Video-nadzorom protiv davanja mita policajcima

Društvo

Više od 70 odsto građana BiH sami ponude mito policajcu i prije nego što on zatraži.

Istraživanje Centra za bezbjednosne studije iz Sarajeva pokazuje da svaki 20. građanin u BiH daje mito policajcu. Vrijednost mita koje građani nude policajcima, uglavnom da bi izbjegli kaznu za počinjeni saobraćajni prekršaj, kreće se od pet do 50 KM, s tim da se policajac najčešće “časti” sa 20 KM.

S obzirom da su u toku izmjene Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, kojim se drastično povećavaju kazne sa saobraćajne prekršaje – do čak 1.000 KM za prekoračenje brzine, postoji bojazan da će rigorozne kazne još više uticati na potkupljivanje policajaca. Kako bi se to izbjeglo, stručnjaci predlažu da se u svako patrolno policijsko vozilo uvede video-nadzor i da se snima svako zaustavljanje vozača.

Video-nadzor ne košta puno, manje od 200 KM po jednom vozilu, a snimanje bi omogućilo da se svi ponašaju zakonito. Policajci neće smjeti da uzmu mito, a građani se neće usuditi da potkupe policajca – kaže Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

On dodaje da je video-nadzor saobraćajne policije uveden u Crnoj Gori i Brčko Distriktu i da daje dobre rezultate.

Pojedini vozači su zbog negativnih iskustava sa saobraćajnom policijom, sami postavili kamere u svoja vozila.

– Jednom su me policajci zaustavili, priznao sam da sam pogrešio i tražio da mi napišu kaznu, ali su oni odugovlačili navodeći me da im ponudim mito zbog čega sam imao skoro fizički sukob sa njima. Nakon toga sam kupio kameru preko interneta za 65 KM i od tada sve snimam – priča Banjalučanin Darko Š.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova RS tokom ove godine nadležnom tužilaštvu je podnesen izvještaj protiv samo dva policijska službenika zbog sumnje na korupciju.

Na pitanje razmišljaju li o uvođenju video-nadzora u službena vozila saobraćajaca u MUP, kažu da preduzimaju aktivnosti u borbi protiv korupcije u svojim redovima, među kojima je uvođenje mreže fiksnih radara i prenosnih radara na putevima.

– Putem android aplikacije MUP RS građani mogu prijaviti sumnju na korupciju i poslati fotografije koje upućuju na sumnjivo djelo, a na usluzi im je besplatna telefonska linija za prijavu sumnje u korupciju – kaže portparol MUP Mirna Miljanović.

Služba za utvrđivanje nezakonitosti

U MUP RS kažu da su opredjeljeni za suzbijanje korupcije, ali i svih drugih nepravilnosti u radu svojih službenika.

– U tom smislu posljednjim Pravilnikom o sistematizaciji i organizaciji radnih mjesta u MUP RS formirana je Služba za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu – navela ja Mirna Miljanović.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *