Banjaluka: Planirani srpsko-ruski hram veći od Hrama Hrista Spasitelja

Društvo

Rusko-srpski hram u čast carske porodice Nikolaja II i prateći objekti koji planiraju da se grade u Gundulićevoj ulici u Banjaluci, mogli bi da budu mnogo veći nego što je prvobitno planirano.

Prijedlogom za izmjenu dijela regulacionog plana “Centar Aleja”, traži se da planirana crkva bude većih gabarita, 30 x 25 metara, odnosno 750 m2 u osnovi. Takođe pozicija crkve bi se pomijerila na način da se glavni ulaz u hram nalazi u centru kružnog trga.

Prateći objekat bi mogao da se proširi za tri metra ali i poraste za još 4 sprata. Naime, prema važećem regulacionom planu, pomoćni objekti su planirani visine jednog sprata plus potkrovlje. Prema zahtjevu za izmjenu regulacionog plana ti objekti bi trebali da dobiju pet spratova i potkrovlje.

Zanimljivo je da je u prijedlogu izmjena regulacionog plana, planirani rusko-srpski hram u osnovi veći i od Sabornog hrama Hrista Spasitelja u centru Banjaluke.

Stanari iz Gundulićeve sa pažnjom čekaju da vide šta će se graditi u njihovom komšiluku. Kažu prvobitnu ideju o “maloj blokovskoj crkvi” sa radošću su prihvatili, ali sada strahuju da bi im zvonik planiranog hrama mogao da osvane “u dnevnoj sobi”.

blmojgrad.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *