Mišić: Sačuvati Fabriku duvana Banjaluka

Društvo

Sindikat smatra da ne treba gasiti Fabriku duvana Banjaluka, koja postoji 130 godina, niti otpuštati radnike. Tražimo od Vlade Srpske da se na narednoj sjednici jasno odredi prema Fabrici radi zaštite radnika.

Rekla je ovo Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske, nakon sastanka u Banjaluci predstavnika Vlade Srpske, Saveza sindikata i Sindikata Fabrike duvana Banjaluka sa menadžmentom ovog preduzeća.

– Savez sindikata će doprinijeti da se sačuvaju radna mjesta u Fabrici duvana Banjaluka. Očekujemo da menadžment vrati radnike u krug fabrike – rekla je Mišićeva.

Ona je rekla da je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić apsolutno bio na strani sindikata i radnika Fabrike duvana.

Prema njenim riječima, predstavnici “Bulgartabaka”, vlasnika Fabrike duvana, na sastanku su saopštili da imaju poteškoće sa brendovima, odnosno sa tržištem i obezbjeđivanjem proizvodnje, ali da u ovom trenutku neće prodavati Fabriku duvana Banjaluka, da oni ne odlaze i da se ova fabrika neće ugasiti.

Mišićeva je podsjetila da zakonska rješenja daju mogućnost da u kriznim situacijama, kada nema dovoljno proizvodnje, radnici budu zaštićeni, odnosno da ne gube radna mjesta, nego da budu sa smanjenom platom do početka proizvodnje u punom kapacitetu.

Predsjednik Sindikata Fabrike duvana Banjaluka Miroslav Marinković očekuje da će Vlada RS na narednoj sjednici donijeti rješenje u vezi sa ovom fabrikom.

– Vlasnici Fabrike nemaju plan kako da ožive proces proizvodnje, prodali su svoje brendove i radnici sa njima ne vide izlaz iz sadašnje situacije – istakao je Marinković.

On je apelovao da se pronađe strateški partner za Fabriku duvana Banjaluka, te da se primoraju vlasnici fabrike da ovo preduzeće preprodaju i da se radnici vrate u krug fabrike, a ne da stoje ispred ograde preduzeća.

Na pitanje da li je moguće da Vlada bude kupac Fabrike duvana Banjaluka, Marinković je rekao da na osnovu potpisanog Memoranduma sa “Bulgartabakom” Vlada ima pravo prečeg kupca.

Predsjednik Sindikata poljoprivrede i prehrambene industrije RS Aleksandar Tomić rekao je da je stav Sindikata da se ova fabrika ne zatvara, već da se traži rješenje da nastavi rad u okviru kompanije “Bulgartabak” ili nekog drugog strateškog partnera.

– Vlasnici Fabrike duvana Banjaluka nemaju viziju i plan proizvodnje za ovu godunu, što pokazuje njihovu neozbiljnost – istakao je Tomić.

On je istakao da se traga za najpovoljnijim rješenjem, da se pokuša pronaći strateški partner koji bi nastavio proizvodnju, te očuvala radna mjesta u fabrici duvana Banjaluka.

Sastanku su prisustvovali ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić, te predstavnici Ministarstva industrije, energetike i rudarstva i Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Nakon sastanka predstavnici “Bulgartabaka” nisu davali izjavu za medije, dok je iz resornog ministarstva najavljeno saopštenje.

Vlada Republike Srpske potpisala je 9. aprila 2013. godine Memorandum o razumijevanju sa kompanijom “Bulgartabak” koja se time obavezuje da će u naredne tri godine zadržati postojeći broj radnika, investirati u modernizaciju fabrike i početi sa radom prepoznatljivih brendova.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *