Veterinari: Ne preuzimamo odgovornost za eskalaciju bolesti

Društvo

Skupština Veterinarske komore Republike Srpske izrazila je nezadovoljstvo Nacrtom pravilnika o podsticajima u poljoprivrednoj proizvodnji, kojim je predviđeno smanjenje budžeta za sprovođenje obaveznih veterinarskih mjera za suzbijanje opasnih zaraznih bolesti, te upozorila na moguću eskalaciju bolesti, ali i štetu koja bi nastala.

– Veterinarska služba podržava povećanje novčane mase za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji, ali ne i član 48 koji predviđa da država plaća polovinu predviđene cijene mjera, a ne pun iznos kao ranije – rekao je novinarima predsjednik Veterinarske komore Srpske Saša Bošković u pauze sjednice koja se održava u Tesliću.

On je naveo da Nacrt pravilnik predviđa smanjenje budžeta na 1.000.000 KM sa prošlogodišnjih 2.000.000 KM, iako, kako kaže, ni taj iznos nije bio adekvatan.

– Takva mjera bi dovela do eksplozije zaraznih bolesti, a dobro znamo da nemamo dovoljno novca da nadoknađujemo eventualno nastalu štetu i ne želimo da preuzimamo odgovornost koja nam se nameće – poručio je Bošković.

On kaže da za takav nacrt “lobira mali broj krupnih poljoprivrednih proizvođača, dok su sitniji potpuno podređeni”.

Direktor Javne ustanove Veterinaraski institut “Vaso Butozan” Željko Sladojević ocijenio je da nije dobro smanjenje sredstava za sprovođenje obaveznih i preventivniih mjera vakcinacije, s obzirom na učestale pojave bruceloze koja je eskalirala prošle godine u BiH.

On je upozorio na prisustvo kju groznice, kao i klasične kuge svinja koja je preventivnim mjerama u proteklih deset godina suzbijena u Republici Srpskoj.

Sladojević je naglasio da prijeti opasnost od bolesti kvrgave kože i plavog jezika koja nije registrovana u BiH, ali je evidentirana u zemljama okruženja, te nadolazeće afričke svinjske kuge, koja se sa istoka približava Srbiji, a tako i BiH.

– Nažalost, administracija nije prepoznala probleme u okruženju i Evropi, pa su sa liste za finansiranje ili sufinansiranje već izostavljene mjere zaštite od mnogih bolesti, što nas u budućnosti može mnogo koštati – upozorio je predsjednik Federacije veterinara za javno zdravlje Evrope u Briselu Slaven Grbić.

On je apelovao da se ponovo razmotri mogućnost obezbjeđenja sredstava potrebnih za funkcionisanje poljoprivrede u Republici Srpskoj.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *