Realizacija programa za odgovor na poplave

Društvo

Savjet ministara usvojio je danas informaciju Ministarstva bezbjednosti o realizaciji Programa pomoći za prevenciju, spremnost i odgovor na poplave zemljama zapadnog Balkana, Albaniji i Turskoj – IPA “Flads” (FLOODS).

Ministarstvo bezbjednosti će u skladu sa Okvirnim zakonom o zaštiti i spasavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u BiH preduzeti aktivnosti za formiranje mješovite specijalizovane jedinice za zaštitu i spasavanje, saopšteno je iz Savjeta ministara.

U saopštenju se navodi da je nadležnim organima za civilnu zaštitu i vladama Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta preporučeno da podrže ove aktivnosti.

U usvojenoj informaciji se navodi da je IPA sredstvima EU finalizovan proces nabavke opreme i osposobljavanja za tri modula civilne zaštite, i to spasavanje na vodi, u kojem učestvuje Civilna zaštita FBiH, zaštite od poplava pumpama velikog kapaciteta u kojem učestvuje Uprava Civilne zaštite Republike Srpske i odbrana od plavnog talasa barijerama u kojem učestvuje Odjeljenje javne bezbjednosti Brčko distrikta.

Na sjednici Savjeta ministara usvojen je izvještaj Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa o sprovedenim aktivnostima na realizaciji Akcionog plana za zaštitu od poplava i upravljanje rijekama u BiH 2014-2017, za period juni 2016-juni 2017. godine, te donio više zaključaka kako bi se obezbijedilo njegovo potpuno sprovođenje.

Produženo je važenje ovog akcionog plana do kraja 2021. godine, kada je predviđeno donošenje planova upravljanja vodnim područjima u BiH u drugom planskom ciklusu, kao i upravljanja rizikom od poplava u cijeloj BiH.

Izvještaj daje pregled realizovanih aktivnosti u sprovođenju šest ključnih mjera i više od 20 podmjera u sektoru voda u BiH, a ključne mjere odnose se, između ostalog, na saniranje štete nastale od poplava, erozija i bujica u 2014. godini, te usklađivanje sistema zaštite od poplava u BiH sa Direktivom EU o procjeni i upravljanju rizicima od poplava.

Odlučeno je da ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potpiše Posebni sporazum sa Švedskom agencijom za razvoj i saradnju za potrebe sprovođenja posebnog projekta “Jačanje izvoznog potencijala i poboljšanje konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača iz BiH”.

Na ovaj način se omogućava Kancelariji za veterinarstvo BiH da nastavi aktivnosti u vezi sa vakcinacijom malih preživara protiv bruceloze u 2018. godini s ciljem zaštite zdravlja u BiH.

Savjet ministara usvojio je informaciju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice o rezultatima istraživanja koje se odnosi na razloge nesprovođenja cilja tri Revidiranog akcionog plana BiH o obrazovnim potrebama Roma koji glasi “Očuvanje i promovisanje romskog jezika, kulture i istorije”.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice pokrenuće aktivnosti za donošenje novog okvirnog akcionog plana o obrazovnim potrebama Roma s ciljem očuvanja jezika, kulture, istorije i tradicije Roma, a koji bi imao ujednačene standarde za sva nadležna ministarstva, navodi se u saopštenju.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *