Mostarski srednjoškolci izumili uređaj kakav ne postoji na tržištu

Društvo

Selma Turkić i Huso Hamzić, učenici su 3. i 4. razreda Elektrotehničke škole u Mostaru. Prije dva mjeseca odlučili su da realizuju inovatorski projekat, a u pitanju je uređaj za dezinfekciju ruku bez bilo kakvog kontakta sa česmom, sušilicom ili toaletnim papirom.

“Vjerovatno ste nekad koristili neki toalet koji nije bio na zavidnom nivou, gdje ste nakon pranja ruku morali da dodirnete neku od nečistih površina, da li je to česma, kvaka od vrata i sl, i samim tim ste opet isprljali svoje ruke, tako smo mi došli na ideju, odlučili smo da promijenimo konvencionalan način pranja ruku i napravili smo naš uređaj”, kaže Selma.

Uređaj je multifunkcionalan, pored toga što pruža mogućnost dezinfekcije ruku, takođe ima mogućnost sušenja, nakon čega slijedi nanošenje zaštitne kreme za ruke.

“Uređaj je zasnovan na principu senzor za detekciju ruku i toplinskim senzorom, znači kada stavite ruke u uređaj, on ih prepozna, uključi dio uređaj koji je zadužen za samu dezinfekciju, uključi se prskalica koja isprskuje dezinfekciono sredstvo po vašim rukama, nakon određenog perioda kada su ruke dezinfekovane, uključi se dio za sušenje, te na kraju postoji model uređaja koji istica na ruke jedan vid kreme za dezinfekciju”, pojasnio je Huso.

A da bi bio izrađen, potrebna su novčana sredstva, ali kažu, investititori pokazuju interes, te prepoznaju njihove ideje i potencijale.

“Imamo ponude da napravimo prototip pa na tome sada radimo”, rekao je Huso.

Svoj projekat imali su priliku da prezentuju na jednom od takmičenja, gdje su u konkurenciji od 32 srednje škole, osvojili drugo mjesto. Privukli su veliko interesovanje, a posebna čast im je kažu, što su na pozitivan način mogli predstaviti svoju školu.

“Mi smo radili u grupi, nas troje, i razmjenjivali smo ideje, tako da bih stavio fokus da je ovo njihova ideja i ovaj projekat je dokaz da omladina krije ogroman potencijal i talenat i da taj talenat samo treba biti pravovremeno otkriven”, rekao je profesor Almir Demirović.

Ali ono što je najbitnije kažu, jeste to da su ponudili nešto što još uvijek nema na tržištu, a cijena jednog uređaja trebala bi biti oko 100 dolara.

N1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *