Protest zbog Eko toplane: Zvižduci nezadovoljstva za Radojičića i Brnabić

Društvo

Nezadovoljni radnici stare banjalučke Toplane, uz podršku predstavnika gradskih odbora stranaka Saveza za promjene, održali su protest danas na Trgu palih boraca, preko puta Banskog dvora u kom se održavala konferencija o energetskoj suverenosti Banjaluke, kao vid svečanog puštanja u rad Eko toplane.

Radnici stare toplane odlučili su se za protest jer su im, tvrde, ugrožena radna mjesta.

Iako je MUP radnicima zabranio okupljanje nisu odustali, a dolazak premijerke Srbije Ane Brnabić kod gradonačelnika Igora Radojičića ispratili su zvižducima nezadovoljstva. Okupljeni radnici pitaju šta se to slavi i zašto Radojičić svoj propali projekat pokušava da sakrije iza premijerke koju je ugostio.

“Ovo neko slavi iz razloga što želi da opere sve svoje promašaje koje je napravio u vezi sa ovim projektom. Sve ovo možemo svesti pod slogan ‘Propala Eko toplana brna promašaje’. To je suština čitave priče”, rekao je radnik stare toplane Gostimir Radić.

Gradska opozicija tvrdi da je Eko toplana bila instrument kako bi se izvršila nezakonita privatizacija grijanja grada, a na štetu građana i pitaju zašto gradonačelink Igor Radojičić svoj propali projekat pokušava da sakrije iza premijerke Brnabić koju je ugostio.

“Ovo je ogromna zloupotreba i razočarani smo što se koristi ime premijerke Brnabić da bi se umirila javnost i da bi se opravdao jedan zaista kriminalan projekat, kakav do sad još nismo vidjeli”, poručio je Milenko Jaćimović iz partije Sloboda.

Na prozivke radnika i opozicije Igor Radojičić odgovara da je grijanje u službi 20.000 korisnika, a ne radnika Toplane.

“Mogu ljudski da se saosjećam sa određenim brojem radnika koji će biti tehnološki višak u staroj Toplani. Na žalost, ta firma je propala i zbog akumuliranog gubitka i drugih problema nije bila u stanju da obavlja osnovnu djelatnost, a to je grijanje grada”, rekao je Radojičić.

Radnici stare Toplane nemaju namjeru da se predaju i kažu da će nastaviti borbu i neće odustati od svojih zahtjeva.

“Naši zahtjevi su da ne bude otpuštanja radnika i da Toplana a.d. zadrži upravljavljačka zakonom definisana i druga prava koja pripadaju samo njoj. Ukoliko dođe do otpuštanja preduzećemo radikalnije mjere, a to su štrajkovi i ostale sindikalne aktivnosti”, kazao je Vukašin Tintor, povjerenik za sindikalna pitanja Toplana a.d.

Podršku radnicima dao je i poslanik PDP-a u gradskoj skupštini Draško Stanivuković koji je, zbog nedozvoljenog okupljanja, po završetku protesta pozvan da se javi u policijsku stanicu.

“Na prvom minusu Toplana je pokazala svoje slabosti. Lično sam obišao preko 80 stanova i nigdje temperatura nije bila preko 18 stepeni. U ovaj projekat je uloženo preko 16 miliona maraka građana Banjaluke, a nemamo zadovoljavajuće grijanje. Nadalje, Toplana nema upotrebnu i ekološku dozvolu, a ipak se žuri da se projekat proslavi kao veoma uspješan”, rekao je Stanivuković za Istinito.

Nezvanično se saznaje da veliki broj radnika nije došao na proteste jer im je prijećeno hapšenjem.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *