Ljudi u strahu, premijerka obećava program podrške

Društvo

Rijeka Sava na području opština Gradiška i Srbac dostigla je rekordnu visinu, a stanovnici sela uz rijeku u strahu čekaju noć i najavljeni plimni talas koji se Savom kreće od Jasenovca.

“Situacija je ozbiljna s obzirom na konstantan rast rijeke Save. Trenutno je na mjernoj letvi u Gradišci 870 centimetara, tu smo već premašili vrijednost iz 2014. godine”, rekao je Slobodan Knežević, šef Osjeka za civilnu zaštitu općine Gradiška, i dodao da to nije najveći vodostaj u istoriji, ali jeste u prethodnim decenijama.

Prema njegovim riječima, plimni talas dolazi, zbog čega se prati stanje uzvodno od Gradiške.

“Srećna okolnost je što retenzije u Hrvatskoj još imaju kapacitet da mogu da prime određenu količinu vode, tako da pretpostavljam da plimni talas neće biti u tom obimu kod nas kao što se najavljuje”, kaže Knežević.

Istakao je da je najkritičnije u zoni magistralnog puta za Kozarsku Dubicu. Sela Vrbaška, Bistrica, Gašnica koja su u nebranjenoj zoni. U selu Gašnica magistralni put je zatvoren za sva vozila izuzev kamiona i autobusa pošto se Sava prelila preko ceste.

Cvijanović: Vlada će sačiniti program podrške

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da će Vlada sačiniti program podrške opštinama koje su poplavljene da bi bili pokriveni određeni troškovi, te da bi već na sjednici u četvrtak, 22. marta, sačinili određene mjere.

“O ovome sam obavijestila načelnike opština koje su poplavljene. Ići ćemo interventno prema stanovništvu, a onda ćemo imati i pregled kada je riječ o šteti na poljoprivrednoj infrastrukturi da bismo mogli brzo reagovati”, rekla je novinarima Cvijanovićeva, nakon što je posjetila poplavljeno naselje Kobaš u opštini Srbac.

Ona je istakla da je u kontaktu sa svim načelnicima opština koje su poplavljene.

“Sumiramo ono što su stvarne štete da bismo mogli da vidimo na koji način možemo intervenisati”, dodala je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da će u opštini Srbac biti nastavljena izgradnja vodoprivredne infrastrukture.

“Znatan dio projekata na području ove opštine je već realizovan, za šta je Vlada izdvojila oko tri miliona KM. Imamo još predviđenih investicija u vrijednosti od sedam miliona KM i računamo da će time biti značajno stabilizovana situacija u Srpcu”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da Vlada Srpske sprovodi znatan broj aktivnosti i u drugim opštinama, te dodala da je dobro što nema ugroženih lica.

“Ono što je bilo moje prvo pitanje je da li ima bolesnih, starih, onih kojima treba hitna intervencija. Nema takvih, što je sreća”, rekla je Cvijanovićeva, te dodala da će biti sanirana šteta koja je nastala.

Načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević rekao je da nema životno ugroženih u poplavljenim područjima i da je situacija pod kontrolom.

“Bilo je očekivano da će doći do visokog vodostaja i zato smo preduzeli mjere za preventivno djelovanje”, rekao je Dragosavljević.

On je naveo da je vodostaj Save na području Srpca 987 centimetara, te da je moguće njegovo povećanje, čime bi bio povećano poplavljeno područje.

Dragosavljević je podsjetio da je poplavljeno 2.000 hektara, te da je poplavljeno i zaplavljeno više od 20 objekata.

Prije posjete naselju Kobaš, premijer Srpske bila je i na nasipu u opštini Srbac koji je saniran.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *