Prinudna naplata indirektnih poreza

Društvo

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH pozvala je obveznike da u zakonskim rokovima plaćaju obaveze po osnovu indirektnih poreza da se protiv njih ne bi preduzele mjere prinudne naplate.

– Za sve dužnike indirektnih poreza koji nisu platili dugovanja u zakonskom roku i na propisani račun, preduzimaju se mjere prinudne naplate u skladu sa zakonskim propisima – saopšteno je iz UIO.

Iz UIO navode da su rokovi za plaćanje obaveza po osnovu indirektnih poreza jasno definisani odgovarajućim zakonskim propisima i da njihovo nepoštovanje podrazumijeva da se obaveze izmiruju sa kašnjenjem, što predstavlja osnov za pokretanje postupka prinudne naplate.

– To povlači za sobom potraživanje naknadnog tereta prinude u iznosu od pet odsto od dužnog iznosa i obračun zatezne kamate po stopi od 0,06 procenata dnevno do 30. decembra 2013. godine, a od tog datuma po stopi od 0,04 odsto obračunate na glavni dug za dane kašnjenja – precizira se u saopštenju.

Iz UIO napominju da je za plaćanje obaveza po osnovu prijava samooporezivanja za PDV i akcizu rok 10-ti u mjesecu za obaveze iz predhodnog mjeseca, pa će sve uplate izvršene zaključno sa tim datumom biti blagovremene.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *