Udžbenici iz vjeronauke spremni za srednjoškolce

Društvo

Iako analize za uvođenje predmeta vjeronauke u srednje škole u RS još nisu završene, nastavni plan i program, kao i udžbenik za prvi razred srednje škole za ovaj predmet su spremni, ukoliko do toga dođe, saznaju “Nezavisne”.

“Što se tiče našeg dijela posla, sve je završeno i mi smo spremni u slučaju da dođe do uvođenja vjeronauke u srednje škole”, istakli su juče za “Nezavisne” u Republičkom pedagoškom zavodu RS.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS kazali su da, godinu dana nakon prijema inicijative od Srpske pravoslavne crkve za uvođenje vjeronauke u srednje škole, potrebne analize još nisu gotove.

“Ministarstvo će obavijestiti javnost o daljim koracima na uvođenju vjeronauke u srednje škole”, saopštili su u Ministarstvu.

Duško Đurić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Semberije, potvrdio je za “Nezavisne” da su se skoro svi direktori škola u RS pozitivno izjasnili o uvođenju ovog novog predmeta u srednje škole.

“Smatram da takvi sadržaji mogu pozitivno doprinijeti zdravstveno-moralnom obrazovanju naših učenika, a to je kategorija koja je u ovom trenutku slabo zastupljena i na kojoj treba raditi u narednom periodu”, naglasio je Đurić.

Ljuban Bajić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije, kaže da će konačnu odluku o uvođenju ovog predmeta donijeti Ministarstvo.

“Ako je u okruženju tako i ukoliko sve republike bivše Jugoslavije imaju vjeronauku, ne vidim zašto bi bio problem da se vjeronauka uvede i u srednje škole u RS”, stav je Bajića.

Ivan Šijaković, sociolog, rekao je da ne nalazi nijedan razlog koji bi opravdao uvođenje vjeronauke u srednje škole.

“To je zauzimanje prostora za druge mnogo korisnije predmete, kao što su uloga informatike u promjeni durštva ili viši nivo informatičke pismenosti. Umjesto da se krećemo ka razvoju i digitalizaciji, mi se vraćamo par vijekova unazad i uvodimo religiju u škole”, naglašava Šijaković.

Ovo je, smatra Šijaković, pretvaranje vjere u ideologiju, umjesto orijentisanja prema razvijenim zemljama, poput Finske, koja, kako kaže, kompletno obrazovanje i mnoge druge segmente prevodi na virtuelni prostor.

“Mi i dalje tavorimo u tom srednjovjekovnom prostoru i niko mi ne može dati ubjedljiv razlog za uvođenje ovog predmeta i zamajavanje i zatupljivanje učenika u trenutku njihove najjače intelektualne i razvojne faze”, naglašava Šijaković.

S njim se slaže i Slavo Kukić, profesor sociologije na Sveučilištu u Mostaru, koji je kazao da je inicijativa uvođenja vjeronauke u srednje škole posljedica nametanja ovog predmeta kao svedruštvene obaveze od strane religijskih zajednica.

“BiH je sve manje sekularna država i država i društvo se ni ne pokušavaju otimati ambiciji religijskih zajednica da one postanu konačni društveni arbitri u svim pitanjima života i rada”, naveo je Kukić.

Smatra da je vjeronauka u školi medvjeđa usluga svim religijskim zajednicama jer, kako kaže, dovodi nešto što je sfera potpune privatnosti na poziciju službenosti i oficjelnosti.

Sandra T., majka srednjoškolke iz Gradiške, smatra da je religija privatna stvar, te da nema nikakve potrebe za uvođenje ovog predmeta u srednje škole.

“Nastavni program srednjoškolaca treba da se fokusira na njihovo buduće zanimanje koje će obavljati kroz život, a ne na izučavanje vjere, koja je stvar privatnog izbora i volje”, ocjenjuje ona.

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *