Vakcina protiv pneumokoka nije obavezna u BiH

Društvo

Vakcina protiv bakterije pneumokok ove sedmice uvedena je u obaveznu primjenu u Srbiji, ali u BiH nije jer, kako kažu nadležni, nisu ispunjeni svi potrebni uslovi kako bi se ona uvela u obavezni program.

U oba instituta za javno zdravstvo potvrdili su za “Nezavisne” da to nikako ne znači da ona uskoro neće biti uvedena.

“U RS, u ovom trenutku, nisu ispunjeni svi uslovi potrebni kako bi se u program obavezne vakcinacije uvela vakcina protiv pneumokoka, što ni u kom slučaju ne znači da neće biti uvedena u neko dogledno vrijeme”, kažu iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Napominju da u RS postoji vakcina protiv pneumokoka koja se daje djeci u najvećem riziku, odnosno djeci koja imaju kliničke i epidemiološke indikacije (splenoktomija, srpasta anemija, transplantacija organa ili tkiva).

Slična situacija je i u FBiH, a u Službi za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH rekli su nam da struka već duže vrijeme razmišlja o uvođenju ove vakcine u program, ali u FBiH nisu ispunjeni mnogi uslovi za to. Iz oba instituta nisu precizirali koji su to uslovi.

Napominju da postoji i trend pada pokrivenosti postojećim vakcinama iz redovnog programa imunizacije.

“Trenutno, cjepivo protiv pneumokokne infekcije nije uvršteno u program obavezne imunizacije djece u Federaciji BiH. Prema Pravilniku o načinu sprovođenja obavezne imunizacije, imunoprofilakse i kemoprofilakse protiv zaraznih bolesti, imunizacija protiv pneumokokne bolesti, kod nas se sprovodi prema epidemiološkim i medicinskim indikacijama”, napominju iz Instituta.

Kako objašnjavaju stručnjaci, Streptococcus pneumoniae (pneumokok) je gram-pozitivna bakterija koja nastanjuje sluzokožu gornjih disajnih puteva, gdje pripadaju normalnoj bakterijskoj flori.

Ona se, upozoravaju ljekari, prenosi sa čovjeka na čovjeka kapljičnim putem.

Usljed drugih infekcija, kao što su grip ili pad imuniteta, može doći do njihovog pretjeranog razmnožavanja i širenja, tako da nastaje infekcija, a posebno težak tok imaju infekcije kod starijih ljudi ili novorođenčadi.

Ova bakterija izaziva zapaljenje pluća, zapaljenje srednjeg uha, sinusitis, meningitis, sepsu itd.

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *