OEBS: Unaprijediti znanje o medijima u digitalnom dobu

Društvo

Radionice o medijima u digitalnom dobu i njihovom uticaju na društvo, koje su održane u nekoliko gradova u BiH, pružile su priliku studentima da se bolje informišu o medijima i njihovom uticaju na pojedince, saopšteno je iz Misije OEBS-a.

Službenik za odnose s javnošću Misije OEBS-a Zlatan Musić istakao je da je danas postalo važno da svaki građanin bude upoznat sa profesionalnim standardima koje su novinari i drugi zaposleni u sredstvima javnog informiranja dužni poštovati, te da insistira na njima.

On je ukazao na važnost da se u situacijama kada dolazi do kršenja tih standarda poznaju mehanizmi za podnošenje prigovora koji su na raspolaganju putem Savjeta za štampu BiH ili Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

Radionice o medijskoj pismenosti organizovane su u saradnji sa univerzitetima u Istočnom Sarajevu, Banjaluci, Sarajevu, Tuzli i Mostaru i predstavljaju dio projekta o unapređenju medijskih sloboda u BiH koji provodi Misija OEBS-a u BiH.

Stručnjak za medije i digitalnu pismenost Vanja Ibrahimbegović Tihak rekla je da je cilj bio da se studenti upoznaju sa vještinama i tehničkim informacijama, koje će im omogućiti da kritički razmišljaju o medijskim sadržajima i efikasnije se bore protiv propagande, lažnih vijesti i ostalih manipulacija.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *